8% повече руснаци посетили Свети Влас през сезона

В курорта през лятото врати отвориха три нови хотела

Близо 8 процента е ръстът на руските туристи посетили Свети Влас от май до 25 август, а с 3 процента повече са били и почиващите българи спрямо същия период на миналата година.

Най-честите гости в местата за настаняване са били руснаците, които отново изпреварват с реализирани нощувки англичаните. Голяма част от рускоговорящите туристи пристигат в Свети Влас неорганизирано, каза кметът на курорта Иван Николов.

В структурата на туристопотока следват гости от Полша, Румъния. През юли и август има данни за засилване на румънските туристи. Гостите от Румъния традиционно се активизират в пиковия сезон, както и туристите от Украйна и Молдова. Германците се озоват на четвърто място при чуждестранните туристи.

В Свети Влас има тенденция на увеличаване на платежоспособни посетители с всеки изминал сезон. Ръст се наблюдава и при покупките на недвижими имоти от руски туристи, англичаните също са много активни. Чужденците обикновено купуват за лично ползване. Този сезон в Свети Влас врати отвориха три нови хотела. В края на август куортният град  отчита успешен туристически сезон. За всички гости и жители кметството организира концерт с участието на Николина Чакърдъкова и неврокопския ансамбъл. Концертът ще е на 31 август от 19,30 часа. Програмата ще е с продължителност два часа.