Модерна България: Позицията за Сирия след гражданско-експертен дебат

Политика

30-08-2013, 13:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора


Движение „Модерна България” смята, че институциите, отговорни за външната политика на България в момента допускат сериозна грешка, като обсъждат българската позиция кабинетно и без участието на експертната общност по подобие на позицията за Македония преди време.

България трябва да действа в съответствие със своята евроатлантическа принадлежност и националните интереси. Темата за Сирия е изключително чувствителна за нашата страна, бойното поле е само на 1600 км. от нас, очаква се вълна от повече от 3000 бежанци. В този контекст външнополитическите решения не трябва да се затварят зад стените на президентската институция и правителството. Задължително трябва да се чуе гласът на експертната общност и да се проведе сериозен гражданско-експертен дебат, преди институциите да вземат каквито и да е решения.

Употребата на химическо оръжие е престъпление срещу човечеството и грубо потъпкване на Конвенцията за химическото оръжие, Женевските конвенции и задължителните норми на международното право. Виновниците за това, които и да се те, трябва да бъдат наказани по категоричен и най-суров начин. Необходимо е обаче международната общност да разполага с безспорни доказателства кой носи отговорността за химическите атаки. На този етап такива не са представени и е трябва  да се изчакат окончателните заключения на експертите на ООН, които инспектират ситуацията на място.

Дори да се стигне до военни удари срещу Сирия, те трябва да бъдат последвани от интензивни преговори за намиране на политическа формула за прекратяване на кървавата гражданска война в Сирия.