Предлагат полет с балон над Пловдив

Мисия Пловдив

30-08-2013, 16:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Летене в небето, мода Алафранга, панаир за деца, изложби на млади творци и класици в Нощта на музеите и галериите

Богата на културен живот ще бъде програмата  „Музеи и галерии“ в рамките на деветото издание на „Нощ на музеите и галериите - Пловдив“ 2013 . На 20 септември (петък) музеите и галериите в Пловдив ще представят специално подготвени за „Нощта” проекти – нови прочити на история, мода от ХІХ век, прожекции на филми, пърформанси, концерти и солидно присъствие на изложби.

Едно от атрактивните събития тази година е в Музея на авиацията на летище Пловдив. Проектът „Приключения в небето и под него” ще предложи на посетителите да се издигнат с балон над Пловдив, получавайки специална грамота за полета си, да наблюдават авиошоу на радиоуправляеми апарати или да надникнат в кабините и салоните на самолети тип Ан и Миг.

Общо четирите сгради на Регионалния исторически музей се обединяват около проекта „Интерпретации на историята“. Посетителите ще могат да преоткрият периода на Съединението и Сръбско-българската война чрез многообразни дейности – изложби, уъркшоп, работно ателие, видеопрожекция.

Регионалният етнографски музей от своя страна акцентира върху еклектиката на облеклото в мултиетническия Пловдив в края на XIX и началото на XX в. с изложбата „Модата Алафранга”. Програмата включва ревю-спектакъл с манекени в двора на музея, които ще дефилират с градско облекло – дамско и мъжко, а в по-късните часове ще представят и някогашното бельо. Другата изложба на музея -  „Амулети, талисмани, пергаменти“ – представена от доц. д-р Ангел Гоев, ще разкрие интересни факти за традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари.

Регионалният археологически музей се фокусира върху античното наследство на града и по-специално Форума на Филипопол чрез прожекцията на филма „Древният Филипопол“ на Нона Йотова  и тематична лекция на археолог Елена Кесякова.

Програмата на галериите тази година ще е наситена с многобройни културни преживявания.

Градската художествена галерия отбелязва 110 години от рождението на големия пловдивски художник Златю Бояджиев с изложбата „Златю Бояджиев и бараците“, посветена на неговото изкуство и реализирана съвместно с ГХГ – София и ГХГ Стара Загора.

Eдин от важните акценти в програмата тази година са Националните есенни изложби - „Форсиране на избора”, представяща творбите на млади автори в различни стилове, с куратор Галя Лардева.

Общинският институт „Старинен Пловдив“ ще предложи разнообразни инициативи в своите локации: в Къща Хиндлиян и в Балабановата къща програмата включва видеомапинг проекта „Светлинен разказ в Стария град“ и представяне на последния брой на литературно списание „Страница; и концерт на етно джаз музиканта Амир Гвирцман, Израел, на откритата сцена на Лапидариума.

Особено интересни ще са събития в  Дружеството на пловдивските художници. Там ще гостуват фестивалите Sofia Design Week и Sofia Architecture Week с изложбите „Нова българска типография“, „От детските книжки“, и прожекцията „Усещане за град“.

В галерия Сариев Contemporary, може да се види аудио-визуалния проект на St. Greta (Даниела Георгиева & Лиза Клинкхамер, Германия)  „И срамежлив/ И невротични/ И странно“, както и изложбата „Стаи и възли” на Даниела Георгиева. Широк спектър от културни мероприятия ще предложат също така програмите на галерия А+, галерия Резонанс, галерия Аспект, галерия Ромфея, арт-галерия музей „Филипополис”.

Началният час на програмата на Музеи и Галерии е 19.00 часа на 20 септември, до 01.00 часа на 21, а допълнителна информация акценти и интервюта можете да следите в медията - www.night.bg/blog