Казанлък посреща 63-ата Международна колоездачна обиколка на България на 1 септември

Спорт

30-08-2013, 18:05

Снимка:

Организаторите

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Община Казанлък подкрепи инициативата на Българския колоездачен съюз Градът на розите да стане етапен град от състезанието

Казанлък ще посрещне състезателите във втория етап на обиколката Златица–Казанлък на 1 септември. Финалът е предвиден за 17.40 часа пред хотел „Казанлък“, следва награждаване на победителите и пресконференция. Стартът на следващия етап от 63 МКО на България на 2 септември ще бъде даден в 14.30 часа пред хотел „Казанлък“, като маршрутът е към вр.Шипка до град Елена.

Президентът на България Росен Плевнелиев и патрон на най-престижното колоездачно състезание в страната ще даде старт на обиколката на 1 септември в София. 23 отбора ще участват в надпреварата.Международната колоездачна обиколка на България е едно от най-престижните колоездачни състезания в Европа, което и тази година привлече опитни състезатели от традиционно силните в колоезденето държави като Франция и Германия. По информация от Българския колоездачен съюз, 8 от отборите са континентални, а някои от тях са сред най добрите в ранглистата на международния колоездачен съюз. Украинският Kolss е 6-и в света. Сънародниците им от ISD са 21-и, унгарският Utensilnord е 22-и, полският MarcPol е 30-и, румънският Tusnad е 34-и, немският Stoilting е 41, а гръцкият Tableware доскоро беше в топ 20. Отделно има и пет национални отбора.
Най-големите български надежди са свързани със състезателите на турския "Брисаспор" -Георги Георгиев, Александър Алексиев и Стефан Христов. Георгиев спечели обиколката на Секерланд (Румъния), която е от категория 2,2, също като обиколката на България. Александър
Алексиев е с много силни изяви в обиколката на Сърбия. С френския "Мартиг" идва Николай Иванов. Надежди има и от момчетата от "Несебър" Мартин Грашев, Евгени Балев, Момчил Робов, информират от ръководството на Българския колоездачен съюз.
Според директора на обиколката Веселин Михайлов, трасето тази година е много трудно - 6 пъти се минава Стара планина и 4 пъти има изкачване първа категория.
63-ата Международна колоездачна обиколка на България е в памет на Боян Коцев - първият трикратен победител в обиколката, при това в три поредни години (1958, 1959, 1960), който почина на 23 юни на 83-годишна възраст, обявиха от Българския колоездачен съюз.