Белите гранули, изхвърлени от морето, са отпадна фракция

Туризъм

30-08-2013, 21:13

Снимка:

Аз, репортерът/ бТВ

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мистериозно замърсяване на плажа в Приморско

Може да са дошли от всяка една точка на Черно море, включително и през р. Дунав, смятат еколози

Отпадна фракция са белите гранули, изхвърлени от морето, но с недоказан химичен състав, коментира екологът на община Приморско Веселин Митрев, предаде БГНЕС.

"Може да са дошли от всяка една точка на Черно море, включително и през р. Дунав, смята Митрев. Замърсяването било залпово и кратко, защото морето отново си ги прибра", добави екологът.

Концесионер на Северния плаж на Приморско - Любомир Николов поясни, че ивицата е почистена и посреща туристи. Той добави, че е подал сигнал за тези бели гранули още преди два дни на "зеления телефон" на РИОСВ - Бургас. Не е имало оплаквания на туристи за замърсяването.

От екоинспекцията в града информираха, че са получили 7 сигнала за замърсяването. РИОСВ поясниха, че вчера гражданка им е донесла "морска вода с плаващи в нея бели образувания с неестествен мирис и гранули от нефтопродукти". Пробата била взета от района на с. Варвара.

Екоинспекцията е започнала проверка от Приморско до Синеморец. РИОСВ информират, че белите гранули са видени на северен плаж на Приморско, къмпинг "Арапя", морски плаж на река Велека, морски плаж на къмпинг "Оазис", морски плаж на село Варвара, района на плаж Бутамята, село Синеморец.

Сигнал е бил подаден и вчера от Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал". Такива вещества има на всички плажове по Южното Черноморие, каза Русев и добави, че за 15 г. по морето, за първи път вижда нещо подобно. "Сигнализирахме вчера и до днес - нищо. Нито се знае дали не е отровно, нито се знае дали не е радиоактивно. Прилича на сапун, на парафин, но е с лоша, остра миризма", добави Атанас Русев.

Той е изпратил част от веществото в частна лаборатория и се очаква днес да стане ясно какво представлява. "Ние ще си направим наше си разследване да знаем какво е това. След като държавата не може нищо да направи", коментира Русев.