Морето плиска хепатит

Изсипващи се фекалии директно сред вълните сеят заразата

Страшна зараза направо от вълните плъзна по родното море. Хепатит А - този, който изскача от мръсотията, набира скорост из курортите. Все по-често курортисти се връщали по родните си места от морска почивка освен с тен и с хепатит, алармират лекари.

Виновниците вече не са само ниската хигиена по брега и мръсотията в знайни и незнайни капанчета. Има нов заподозрян - самото море, пише vsekiden.com. 

"Жълтата" зараза буквално се плиска сред вълните, категорични са медици. Заради непрестанния, безконтролен теч в морето от всякакви отходни тръби. Официални или напълно незаконни, но и в двата случая снабдяващи морската вода с фекалии и всякаква помия. Пречиствателните станции по родното Черноморие са кът и всичко се поема от морето в директен, необработен вид.

"Както е известно, хепатит А се предава по чревен път, иначе казано, най-често от фекални замърсявания, заразени с вируса. Който пък е изключително устойчив на външните условия, в това число и на морската вода. Попаднала веднъж в нея, заразата може да натръшка купища летовници", предупреждават вирусолози.

Единствената им препоръка в този случай е категорично да избягват да плуват в морето в близост до излаза насред водата на отходните тръби. Даже да ги заобикалят от много далеч. И дори изобщо да не ходят на плажовете в такива райони.