Ракът събори Ана-Мария

Най-доброто от печата

31-08-2013, 08:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина Ана Мария Тонкова

Който не е виждал и не е познавал Ана Мария-Тонкова, не разбира нито от жени, нито от приятели, нито от музика. Тя си отиде само на 55. Не можа да пребори рака, макар че беше универсален боец. По-младите поколения може да я помнят само от БГ Радио, но тя почти измисли програма "Хоризонт" на БНР. Както и "Тик-так", а беше музикален редактор и на култовото "Пулсиращи ноти". Благодарение и на нея изгряха Графа, Мария Илиева и много от младите ни изпълнители.

Ана-Мария Тонкова е родена на 13 юли 1958 г. в София. От дете свири на пиано, а по-късно завършва и Музикалната академия. Има сестра близначка, която е родена 20 минути по-рано и се казва Мари-Ана. Тя е архитект.

Ана беше един от най-образованите, най-чувствителните и най-можещите музикални редактори, които в повечето случаи се изявяваха зад кадър. Когато някой водещ започне да ръси простотии, тя мигновено го спасяваше със следващото парче.

Но Ана беше и водещ и го правеше така, че да не си отделиш и носа от радиоапарата. "Преди години се пошегувах, че не знам какво е да си болен. В живота си много рядко съм боледувала. Сега ми се наложи да мина през всичко това, но го приемам като изпитание на духа и твърдо вярвам, че ще се излекувам. Не допускам черни мисли в главата си - не искам да живея като болна и затова тия дни тръгвам сериозно на работа", сподели пред медиите наскоро Ани. Е, понякога не става. Но Ана Мария Тонкова винаги ще бъде запомнена най-малкото с изключителната красота, която създаваше и като присъствие, и като музика.

Винаги успяваше

Йордан Георгиев, Данчо "Стълбицата"

Това е много тежък момент не само за мен, а и за всички, които работехме с нея в БНР.  Ана успя да се наложи със своя характер и неустоим чар. Тя беше изключителна не само като жена, но и като интелект. Откриваше таланти и ги налагаше. Малко хора знаят, че освен музикален редактор беше и радиоводещ, и то изключително добър. Реализира се в много неща, с каквото и да се захванеше - успяваше. Поклон пред паметта й.

Страх ме е от епидемия

Кирил Маричков, "Щурците"

Май наистина става като епидемия хората, които харесвам и обичам, да си тръгват внезапно. Така стана с Пеци Гюзелев, сега същото се случи и с Ана. Тя беше невероятен човек, прекрасна жена, но най-важното - борец за българската музика. Вече почти няма като нея.

Стоим и мълчим

Димитър Кърнев, D2

Разбрахме за Ана и сега стоим и мълчим в репетиционната. На никого не му се свири, камо ли да запее. Не мога да говоря празни приказки повече, мъчно ми е.

Тя измисли "Хоризонт"

Тома Спространов, журналист

Навремето в БНР имаше едно предаване "Хоризонт на вълните на младостта". То беше с идеи на Ана. Тогава нямаше програма "Хоризонт" - после тя просто взе името от предаването. Тя измисли и "Тик-Так". Тогава за първи път в историята на радиото на музикален редактор беше поверен микрофон - тя стана и водеща. Справи се прекрасно. Анна много обичаше "Куин". Има сестра близначка, която се казва Мариана. Били сме заедно в Лондон и тя винаги купуваше по две еднакви рокли - едната за нея, другата за Мариана. Не мога да повярвам, че си е отишла.

Беше изключително фина дама

Елена Розбърг, журналист

Когато разбрах за Ана, изведнъж нещо ми прекъсна и бях на път да забравя, че работя в рок радио. Освен талант, беше изключително фина, чуплива, ранима. Изключителен човек.

На кого ще целувате ръцете?

Румен Янев, журналист

Ана беше един от радиоводещите, който успя да ме задържи и да чакам да чуя още нещо. Имахме обаче много разминавания в музиката. Тогава тя налагаше по-скоро поп изпълнители - като Графа и Мария Илиева, докато аз стоях твърдо зад рокендрола. Но това са логични творчески спорове. Няма как да бъде пренебрегната ролята на Анна за българската музика. Тя наложи доста изпълнители и да видим сега те на кого ще целуват ръката!

Нямам думи

Наско, БТР

Отиват си хора, които винаги сме обичали. Не знам каква е тази несправедливост. Ана, ние от БТР те обожаваме, където и да си сега.

Бяхме приятели

Йордан Караджов, "Сигнал"

Тези, които бяхме приятели, знаят какво беше Ана за всички ни. Никога няма да забравя как в НДК тя стана и каза: "Ето "Сигнал" - те са аристократите на българския рок". Не зная доколко това определение е вярно, но знам, че тя беше изключителен човек и много хубава жена. Носеше високата духовност.