Пак промени в правилата на Фейсбук

Животът

31-08-2013, 08:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Всеки потребител на Фейсбук разрешава на социалната мрежа да използва неговите данни за комерсиални цели.

Това се казва в съобщение на компанията, публикувано на официалния й блог.
С обновяването на правилата на практика всеки потребител разрешава на Фейсбук да използва името му, профилна снимка или съдържание за комерсиална цел, като потребителят няма да получи нищо срещу това.

В съобщението с обновените правила компанията посочва, че със създаването на профил потребителите разрешават на бизнес или друго лице да плати на Фейсбук, за да изобрази тяхното име и профилна снимка без никакви компенсации за самия потребител. "Ако сте избрали конкретна публика, която да вижда съдържанието ви, ние ще се съобразим с това, когато го използваме", пише Фейсбук.

Социалната мрежа досега можеше да използва съдържание от профилите на потребителите за реклами и промоции и маркетингови нужди. Това й право обаче досега не беше толкова ясно описано.

Причината за актуализацията е част от съдебно споразумение, което Фейсбук постигна в началото на седмицата по дело от 2011 г. В него компанията се обвинява в използване на лични данни от профилите на потребителите, които са използвани за комерсиални цели като рекламни послания, излизащи на профила на всеки потребител. Освен това компанията ще плати и 20 млн. долара на ищците, които са повече от дузина активистки организации за защита на потребителите.

В обновените правила изрично се ясно посочва, че всеки потребител под 18 години трябва да има съгласието на поне един от родителите, за да може да ползва Фейсбук.