Деца и родители ще се учат, как да се хранят

Мисия Добрич

31-08-2013, 10:47

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

В Албена правят - училище за здраве

От 1 до 6 септември 2013 г. в курортен комплекс Албена ще се проведе „Училище за здраве – за деца, родители и учители”. Мероприятието е организирано от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „акад. Ташо Ташев” (BASORD) и Министерството на образованието и науката.

За 6 дни, 60 родители с децата си и 20 учители от район Триадица и район Студентски град в столицата ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност.

Ръководител на проекта за България е доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на BASORD и член на международния научен комитет на международната мрежа EPODE.

На всички участници ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Ще бъдат разгледани темите за значението на традициите в храненето – Балканска диета, консумацията на плодове и зеленчуци,  вода и здравословния прием на течности, мляко и млечни продукти в менюто на българското семейство. Ще се дискутират темите за влиянието на съня върху здравето на децата и възрастните, както и движението и физическата активност и тяхното благотворно влияние върху здравето.

 

Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве” да бъде последвано от още много такива. Би трябвало в училищната програма да залегнат лекции за здравословния начин на живот. Това е от голямо и медицинско, и социално значение, предвид широкото разпространение на детското затлъстяване, сърдечно-съдовите заболявания и диабета сред възрастните.