Видинската митница остана без шеф

Политика

31-08-2013, 17:50

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Управляващите наистина полагат упорити усилия за кадрови смени

И точно в този момент във Видин се получи поредният  абсурд – митницата остана без началник! Такъв трябваше да бъде определен чрез обявен от Агенция „Митници” конкурс. Изпитът бе насрочен за тази седмица, но единственият допуснат кандидат се провали още при представянето на концепцията си за управление на местното подразделение.

Видинската митница съществува повече от 100 години, което е нормално с оглед географското положение на областта. През 2001 г. за началник е назначен Симеон Крумов, по известен като Симо Лебеда. Той е изпратен във Видин лично от Емил Димитров- Ревизоро, който беше шеф на митниците за кратко.  Преди да дойде във Видин, Лебеда е бил в митницата в Драгоман откъдето вместо да бъде уволнен, както казват служителите му, той е повишен и изпратен във Видин.

При направена в края на 2009 г. пълна ревизия на митницата, се установява, че един митнически служител обработва за 8 месеца само 12 митнически декларации, а за същите месеци приходите се изчисляват на 37 800 лв. на митничар. За сравнение този показател в Лом е над 600 000 лв., а в Русе – над 1 300 000 лв. По време на пълната ревизия, Симеон Крумов е в дълъг болничен - болял  го крак. Резултатите водят до преобразуване на Митница – Видин в митническо бюро към Митница – Лом. На Симо Лебеда е повдигнато обвинение за престъпление по служба и срещу него започва да тече дело, което е прекратено 2011г., тъй като вината на Лебеда не е безспорно доказана.

Макар, че правителството на ГЕРБ обявява още в началото на 2013г., че след пускането на Дунав мост 2, Митница – Видин ще бъде възстановена, този пост първи се наби на очи на новите управници при идването им на власт.

Малкото хора в града, които се интересуват от начина, по който се кадрува, бяха убедени, че критериите за явяване на конкурса са били подложени на процеса „натъкмация”, т.е. пременени и натъкмени точно по мярката на Симеон Крумов. Доста странно изглежда с оглед на случилото се явяването само на един мераклия за безкрайно апетитното място. За сравнение ще кажем, че за обявените две места за митнически инспектори, заявления са подали 100 души. Каква е причината концепцията на Симо Лебеда да получи изключително слаба оценка и той да не бъде допуснат до последния етап на конкурса, можем само да гадаем. Твърди се, че той не бил любимец на червените шефове и че за тях той не е достатъчно надежден, но пък остава открит въпросът –в последния момент ли разбраха това?!