100 ромски цигулки превземат Античния

Пловдив Лайф

01-09-2013, 09:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват Националните есенни изложби Пловдив 2013

Ще чуем БГ и ромски фолклор + Брамс, Щраус, Бизе и Хачатурян

Концертът на оркестъра, известен като 100 Gypsy Violins, ще открие тази вечер Есенния салон на изкуствата в Пловдив. От 20:00 часа в Античен театър Пловдив класическата музика ще срещне етно ритмите. Репертоарът на оркестъра включва както унгарски и цигански фолклор, така и композиции от Брамс, Щраус, Бизе, Хачатурян. Оркестърът е най-голямата ромска формация – 100 музиканти, от които 60 цигулки, 9 виоли, 6 чело, 10 контрабаса, 9 кларинета и 6 цимбали.

За да изненадат родната публика, изпълнителите ще прослушат записи на български фолклорни и класически произведения. Вероятно ще се докоснат и до творчеството на своите колеги от Берковската духова музика. След концерта зрителите ще могат да си закупят и дискове на формацията, които не могат да се намерят по магазините, посочват организаторите от АРТ-БГ.

100-те Унгарски цигулки са свирили в престижните Олимпия в Париж и Роял Алберт Хол в Лондон. Освен това са редовни гости на лусозните заведения на Виена, Прага и Будапеща. Миналата година са гостували и в София, където свирели пред пълна зала.

Концертът е част от кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. За него от общината е отделила 21 хиляди лева.