Хиляди колоездачи тръгнаха да обикалят България

Мисия София

01-09-2013, 11:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Стартът на състезанието бе точно до сградата на президентството в София

 Президентът на България Росен Плевенлиев даде официален старт на 63-ата Международна Обиколка на България по колоездене.

Стартът на състезанието бе точно до сградата на президентството в София, където всички състезатели се бяха наредили, чакайки самия Плевнелиев. Държавният глава пожела успех на участниците в надпреварата, отбелязвайки, че тя е една от най-старите изобщо в света. "Мечтая един ден президентът на България да може да идва на работа с велосипед", каза още Плевнелиев, добавяйки, че използва своето колело при удобна възможност.

Първият етап от обиколката ще бъде изминат за времето от 10.00 до 11.45 часа, на 1 септември. Колоната ще премине по маршрут: София - по направлението на подбалканския път София-Бургас, Саранци, Долно Камарци, Челопеч, Златица.

Вторият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 15.00 до 17.40 часа по маршрута: Златица, Пирдоп, Иганово, Сопот, Манолово, околовръстен път на Казанлък.

Третият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 14.30 до 17.38 часа, на 2 септември, по маршрута: Казанлък, с. Крън, град Шипка, връх Шипка, Габрово, Донино, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Разпоповци, Елена.

Четвъртият етап от обиколката ще бъде изминат от 12.30 до 17.00 часа, 3 септември, по маршрута: Елена, Твърдица, Калояново, Лозенец, Венец, Карнобат, Айтос, Бургас.

Петият етап на обиколката ще бъде изминат от 12.30 до 17.30 часа, 4 септември, по маршрута: Бургас /по бул. "Стефан Стамболов"/, АМ "Тракия", Айтос /по ул. "Славянска"/, Карнобат, Венец, Калояново, Гурково, път през Прохода на Републиката, Вонеща вода, Трявна.

Последният шести етап ще бъде изминат от 12.30 до 16.20 часа, 5 септември, по маршрута: Трявна, Божковци, Николаево, Габрово, връх Шипка, град Шипка, Шейново, Манолово, Васил Левски, Карлово, Сопот, Кърнаре Троянски проход, Троян и ще финишира на площад "Възраждане".

От МВР информират, че при придвижване на колоездачите по маршрутите движението на моторни превозни средства няма да бъде спирано предварително. Колоната от велосипедисти ще бъде предвождана от автомобил на "Пътна полиция" с включени специални сигнали. При приближаването й водачите, движещи се в обратна посока, трябва да намалят скоростта, да отклонят автомобила плътно вдясно и да спрат на банкета, където да изчакат преминаването на всички състезатели, обслужващите автомобили и движещия се зад колоната полицейски автомобил. Моторните превозни средства, които се движат в посоката на колоездачната колона, нямат право да я изпреварват. Тя ще се движи средно с около 40 км/час.