Япония вкарва в лагери пристрастените към интернет

Новините

01-09-2013, 11:59

Снимка:

pcworld.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Колкото и невероятна и напреднала страна да е Япония, то и тя изглежда има своите проблеми. Според последно проучване в азиатската държава 518 000 ученици на възраст между 12 и 18 години са „патологично” пристрастени към интернет. В изследването, проведеното от Нихонския университет, са участвали 100 000 ученици, а резултатите са показали, че 8,1% от тях са показали пристрастяване към интернет.От всички онези, които са демонстрирали симптоми на прекалена зависимост към мрежата, 23% са имали проблеми със съня, а 15% признават, че често се будят нощем. Освен тези очевидни неудобства, в учениците се наблюдава още определена зависимост към различни онлайн дейности, симптоми на депресия и по-слаби резултати в училище, пише kaldata.com.
За да се пребори с това, Министерството на здравеопазването в Япония е решило да проведе още проучвания по темата, както и да изгради специални лагери за пристрастените към интернет. Основната идея е всички, които имат зависимост към мрежата, да прекарат известно време в лагери, в които да не разполагат нито с телефона си, нито с компютъра, нито с каквато и да е конзола.

Въпросните лагери, които правителството на азиатската държава смята да въведе в близките години, ще фокусират вниманието на младежите върху различни дейности извън дома като спорт, комуникация лице-в-лице и други различни групови дейности. Освен всичко това, децата ще посещават и специални сеанси с психиатър и психотерапевт, за да бъде установена причината за тяхната зависимост към интернет.

Все пак интернетът продължава да е един (макар и много проучван и обсъждан) неразбран феномен. Подобна програма, каквато планират в Япония, може да помогне не само на гражданите на азиатската държава, но и на всички интернет пристрастени в цял свят.