Обучават пенсионери срещу телефонните измами

Животът

01-09-2013, 12:28

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Много възрастни все още стават жертва на познатите схеми

Полицията в Разлог обучава възрастните хора как да се предпазят от телефонни измамници. Въпреки предупрежденията, много пенсионери стават жертва на познатите схеми - да се искат пари за лекар или адвокат за пострадал близък. Затова местната полиция е започнала срещи с хора от третата възраст, за да ги предпазят от измамниците.

Славчо Тумбев от Разлог разказа, че наскоро младо момиче му се обадило по телефона и се представило за приятелка на внука му. С плачлив глас тя му казала, веднага трябва да плати 1800 лева, тъй като внука му прегазил някого и рискувал да влезе в ареста.

"Даже вика, едно от момчетата дето е попаднало под колата, на път за болницата е починало. Аз за пръв път така имам нещо подобно. Викам откъде, в момента нямам пари. Ами трябва да намерите, трябва да намерите. Аз вика, след 20 минути пак ще се обадя", разказа Тумбев пред БНТ. Докато чакал повторното обаждане, възрастният мъж решил да разпита близки за случая и така разбрал, че са опитали да го измамят.

Заради зачестилите телефонни измами, полицията в Разлог стартира поредица от беседи с възрастните хора. "Разясняват се сценариите. Задават се въпроси. Диалога е двустранен. Съответно от тях по някога се научават и някои нови сценарии, които все още не са разигравани и не са правени в друг район", каза Димитър Димитров - полицейски инспектор в РУП-Разлог.

От полицията казаха, че пенсионерите вече реагират по-спокойно и адекватно, когато непознати им поискат пари по телефона. Дори се съгласяват да участват в постановки, за да бъдат заловени измамниците. Възрастните вече са си научили урока:

"Веднага ще питам кой се обажда, веднага се обаждам на децата ми и прекъсвам", споделя Мария Пенджакова.

"Да не обръщаме внимание какво ни се говори по телефона, който е непознат", допълва Велка Даракчиева.

"Ако се усъмним да го сиктирдосаме и това е", категоричен е Станко Жигов.

Полицаи обикалят и домовете на самотно живеещи и възрастни хора. За бърза връзка, те са си оставили своите телефонни номера, за да могат хората да ги търсят по всяко време на денонощието при съмнение за измама.