Три месеца не стигнаха да заработи министерството на проектирането

Най-доброто от печата

02-09-2013, 05:56

Снимка:

Сега

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иван Данов все още е без заместници и без съветници

Три месеца след като премиерът Пламен Орешарски взе личното си решение да разцепи регионалното министерство на две и да създаде Министерство на инвестиционното проектиране (МИП), то все още не е заработило. След като заради него бяха променени Законът за устройство на територията и още над 80 закона, сега МИП трябва да пренаписва редица наредби и правилници, за да придобие реални правомощия.

Какво точно прави обаче министър Иван Данов е пълна мистерия. Ведомството му няма сайт, а самият той не се изявява извън присъствието си на редовните заседания на правителството. В момента единствената видима работа, която МИП върши, са нормативните промени, с които да се овласти. На интернет страниците на дирекцията за национален строителен контрол и агенцията за кадастър например са публикувани за обществено обсъждане промени в устройствените им правилници. Но те са само технически, което означава, че поне засега Данов се е отказал да променя функциите на строителния контрол, както се бе заканил по-рано.

Министърът все още не е наел служителите си, не е оборудвал сградата, която държавата му предостави. Самият той коментира преди месец, че реално министерството му ще заработи към края на годината. Дотогава то не само трябва да се напълни със съдържание, но и да реши "битовите" си проблеми. Справка в регистъра на агенцията за обществени поръчки показва, че МИП не е обявило нито един търг, което означава, че не се работи по изработка на сайт, нито по обзавеждане на сградата.

През август министерството получи сградата, в която доскоро се помещаваше испанският институт "Сервантес", но и досега тя изглежда безлюдна. "От кабинета на Данов", съставен от администрацията на Министерския съвет, обясниха пред "Сега", че към края на август по служебно правоотношение имат 43-ма служители, а на трудов договор са назначени още трима. 38 от служителите обаче идват от регионалното министерство с прехвърлените оттам дирекции. Те са прехвърлени само на хартия, защото продължават да работят в сградата на МРР. "По договореност между МРР и МИП служителите от тези дирекции остават да работят в сградата на МРР до осигуряване на работни места в новата сграда на МИП", обясниха от кабинета на министъра. 

В МИП няма назначения на граждански договор. Незаетите технически, експертни и ръководни щатни длъжности са 79 от общо 125. От сайта на агенцията по кадастъра, където са публикувани промените в правилника й, става ясно, че Данов е назначил Борислав Шулев за главен секретар на министерството. До март 2011 г. Шулев беше шеф на дирекцията ОП "Техническа помощ" в администрацията на Министерския съвет, а оттогава е бил "на свободна практика", разясниха от кабинета на Данов. Министърът работи без заместници и съветници - в политическия му кабинет също няма назначения.