4 учители охрана за клас на екскурзия

Животът

02-09-2013, 08:24

Снимка:

facebook

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

Момичета и момчета само в отделни хотелски стаи

Ученическите екскурзии ще се провеждат по нови по-строги правила. Поне четирима учители ще трябва да отговарят за клас от 20 първолаци по време на школските лагери. За всеки пет от най-малките ученици трябва да се грижи един учител. За 8 или 10 деца до четвърти клас пък задължително ще трябва да отговаря 1 ръководител.

Един учител ще трябва да се грижи за 12-15 ученици между пети и дванайсети клас, това е записано в промени на наредбата за детските и ученическите пътувания, публикувана на сайта на икономическото министерство. На практика се увеличава броят на педагозите, които ще са задължени да контролират децата по време на екскурзиите. Те могат да се правят само от туроператор, като се определя точно броят на учителите в групата. Също така директорите ще трябва да представят копие от договора си с агенциятана родителите и шефа на регионалния инспекторат Проектът предвижда още децата да предоставят документ за здравословното си състояние, издадено от личния лекар до 3 дни преди екскурзията. Трябва да не са заразно болни или с хронични заболявания. Пътуването задължително трябва да е по светло и по безопасен път, а превозвачите да са се заредили с аптечка. В нея трябва да има шини за горен и долен крайник и врат, алпийско въже и голям акумулаторен фенер.

Децата ще бъдат настанявани в места, които отговарят на допълнителни правила за безопасност и ще са обозначени със стикер. Хотелиерите пък задължително щетрябва да осигурят медицински екипикоито да се грижат за безопасността на малките туристи по време на престоя им. Учениците трябва да спят в стаи с не повече от 4 легла, като момичетата са разделени от момчетата. Двуетажните кревати са забранени. Ако хотелът е близо до воден басейн присъствието на спасител ще е задължително, а нощното къпане забраненоМястото за плажуване на учениците край морския бряг също трябва да отговаря на определени условия. Дълбочината на водата в района  за къпане е от 70 см до 1,5 м. Тази зона трябва да бъде отбелязана с оранжеви плаващи знаци. Релефът на морското дъното трябва да е безопасенбез дънни ями, скали и водораслипише още в наредбата. В наредбата е записано, че в ученическите лагери и екскурзии могат да участват деца в близки възрастови групи. Те трябва да са навършили 3 години.