Цигарите поскъпват със 70-80 ст. до 2018 г.

Парите

02-09-2013, 11:24

Снимка:

e-vestnik.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

България трябва да достигне минимален акциз за ЕС от 90 евро на 1000 къса

Има два варианта за поскъпването на цигарите до 2018 г. според анализ на компанията "Индъстри уоч". Всичко зависи от това, коя от двете ставки на акцизите смятат да променят от Министерството на финансите. България е задължена да достигне минималните акцизни нива за Европейския съюз от 90 евро (176 лв.) на 1000 къса до 2018 г. В момента облагането у нас е 76 евро.

Акцизът върху цигарите се състои от две части. Първата е процент от продажната цена, който в момента е 23 на сто. Втората е твърда стойност (т.нар. специфична ставка) на 1000 къса - 101 лева.

Според "Индъстри уоч", ако България иска да достигне общ ръст 176 лева до 2018 г., тя може да увеличи или и двете ставки, или само една от тях. Ако бъде променена специфичната ставка, тогава цигарите ще поскъпнат средно с 0,73 лева до 2018 г, пише trud.bg. Ако се пипне процентната част, това би се отразило на цените с между 69 стотинки повишение за по-евтините марки и 80 стотинки - за по-скъпите.

При първия вариант поскъпването ще е по-силно за по-евтините цигари, което според "Индъстри Уоч" може да окаже негативен ефект върху събираемостта на приходите в бюджета. При втория вариант ще се увеличи ценовата ножица между евтините и луксозните марки. Според компании от бранша обаче това също не гарантира много по-големи приходи в бюджета, защото част от фирмите ще започнат да занижават цените на продуктите си, за да пестят данъци.

"Ако се увеличи повече процентната ставка в акциза, това би било добре от социална гледна точка, защото хората ще могат да си позволят повече и по-евтини цигари", коментира пред "Труд" Георги Стоев от "Индъстри уоч".

Седем от общо осем от компаниите на българския пазар предлагат цигари в ниския ценови сегмент.

За първото полугодие на годината събраните акцизи от цигари са 818 млн. лева, което е с 1% по-малко от същия период на миналата година, показват данните на Министерството на финансите. В същото време цените на цигарите не са променяни у нас. Докато в Румъния са скочили с 8%, а в Гърция с 4 на сто, отбелязват от "Индъстри уоч".