Хайде на магарешко рали!

Животът

02-09-2013, 15:36

Снимка:

Община Гурково

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

На 4 септември в Гурково ще отвори врати първият в България Музей на магарето, а на 7-ми ще се проведе традиционното био рали (СНИМКИ)

Първият в България Музей на магарето ще отвори врати в сряда. Официалното му откриване ще бъде на 4 септември, когато по традиция Гурково чества празника си.
Музеят е изграден със средства по Програмата за развитие на селските райони.
Идеята за неговото изграждане се ражда като допълнение на атракцията биорали с магарета. На 10 септември 1971 година за първи път в света в Гурково се организира състезание с каруци и магарета, което се превръща в традиция. В Музея на магарето ще бъдат излагани атрибути, които са в помощ на участниците в биоралитата, снимки и експонати от 19 век.

Състезанието е традиционно за този край на България, но до скоро бе прекъснато и сега кметът на града се стреми да го възроди. Победителят в надбягването ще получи парична награда, а магарето му- сено и люцерна.
Идеята за био ралито се ражда през 1971 година в една квартира в София, където трима студенти от Гурково – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров обещават на колежките си незабравими преживявания в родния си град. Така организират в Гурково на 10 септември първото в света био рали.
За да участваш в Био ралито, трябва да подготвиш магарешката си каручка и по стара българска традиция, да я изрисуваш- казват организаторите и добавят, че някои състезатели превръщат каручките си в космически кораби, вертолети, линейки, комбайни, пиратски кораби и др. С голяма доза хумор организаторите уточняват,че допингът за магаретата е забранен. По този параграф не се разрешава използването на люти чушки и конски мухи. Преди старта всички магарета минават лекарски преглед – състояние на зъбите, сърдечна дейност, копита.
Надпреварата ще премине в пет дисциплини – най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост, като "гола" означава  без самар. Футболът с магарета е най-атрактивното състезание.
А наградите - първият винаги получава био гориво – зърно , люцерна и кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели получават материални награди и парични премии.
БИО РАЛИ – ГУРКОВО 2013 ще стартира в събота в 10,00 часа на градския стадион с вдигане знамето и откриване от Президента на ралито.