ГЕРБ и Реформаторският блок официално се вливат в протестите

Най-доброто от печата

03-09-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вътрешният министър съобщи, че има данни за ескалация на напрежението утре, когато противниците на правителството се готвят да посрещнат депутатите

ГЕРБ и няколко от водещите партии в Реформаторския блок призоваха вчера своите членове и симпатизанти да се включат в готвения за утре голям протест по повод първия работен ден на парламента. В социалните мрежи протестът придоби известност като "посрещането на депутатите" след ваканцията. За пръв път дясната опозиция застава открито зад митингите. Досега от ГЕРБ упорито се разграничаваха от организацията на протестите, за да не дискредитират гражданския им характер. Партиите от Реформаторския блок също не смееха да се идентифицират с уличното недоволство, въпреки че лидерите им са на улицата от първия ден на протеста. 

Във "Фейсбук" вече тече организация за окупацията на Народното събрание в сряда. Лидерите прилагат тактиката на "пирамидите", като призовават всеки протестиращ да доведе още петима свои довереници. Очаква се в София да пристигнат и подкрепления от 20 града в провинцията. 

В обръщение, разпространено до медиите вчера, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи исканията на протестиращите като "основателни и справедливи". "Колкото повече хора излязат на улицата, толкова по-бързо това правителство ще си отиде", заяви той. От партията се солидаризираха с протестиращите и изразиха уважение към тяхната упоритост и последователност. Подкрепиха и искането им за незабавни предсрочни избори. 

Същите възвания отправиха и двете партии от Реформаторския блок - ДСБ и Движение "България на гражданите" (ДБГ). "ДСБ призовава своите членове и симпатизанти да се включат в протестите срещу правителството", обяви лидерът на партията Радан Кънев. "Призоваваме всички наши симпатизанти да се присъединят към протеста и да изразят желанието си за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори", подеха и от партията на Меглена Кунева. Според ДБГ управляващите в момента партии са показали, че казаните думи нямат тежест, че идеологически противници влизат в задкулисни договорки, за да запазят властта на всяка цена. 

Изглежда десните партии извън парламента са приели офертата на Бойко Борисов, отправена им преди два месеца, за общи действия за сваляне на правителството. В края на миналата седмица заместникът му Цветан Цветанов за пореден път протегна ръка на десните като най-близки идеологически съюзници на ГЕРБ. 

Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи пред БНТ, че има данни за подготвяна ескалация на напрежението сред протестиращите. "Много от тези данни не се потвърждават, по други от сигналите продължаваме да работим. Но ще направим необходимото да гарантираме сигурността и обществения ред", коментира министърът. Според него обаче били преувеличени страховете за предстоящи сблъсъци и "едва ли не военно положение". Йовчев увери, че МВР е готово за предстоящите протести и има достатъчно сили и добра организация.

------- ОЦЕНКА

Опозицията вчера даде и своята оценка за първите 100 дни на правителството, които изтичат на 5 септември. "100-те дни на правителството показаха, че то не може да решава проблеми, но чудесно се справя със създаването на проблеми", е позицията на ГЕРБ. В партията смятат, че продължаването на съществуването на това правителство крие рискове за страната и нейното бъдеще. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък отбеляза, че премиерът напълно отсъства от политическия разговор, а правителството няма международна легитимност. "Кабинетът на Пламен Орешарски е с най-ниско обществено доверие след първите си 100 дни от всички свои предшественици", изтъкна Кънев.