Чакат нови чудеса от Бачковската Богородица

Най-доброто от печата

03-09-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зографите Методий и Симеон нанасят финални щрихи на иконата

В Бачковския манастир вече броят дните до Кръстовден, когато трябва да бъде готова чудотворната икона на Света Богородица - Умиление. Както обеща игуменът дядо Борис, реставрацията на реликвата ще приключи до големия християнски празник и тогава вярващите ще могат да я видят на мястото й в манастирската църква. И да се радват на новите й чудеса. Вече трета година там стои копие на иконата, която се нуждаеше спешно от ремонт. Пред дубликата богомолците палят свещи и се молят за здраве. С него се правят и традиционните за Бачковския манастир литийни шествия на втория ден от Великден. Тригодишната реставрация премина през много спорове и перипетии. Не липсваха и скандални моменти, провокирани от страха на миряните, чи никога вече няма да видят светинята, защото имаше слухове, че е изнесена извън България. 

Чудотворният лик на Света Богородица, за който се вярва, че помага на бездетните и изцерява неизлечимо болните, бе затворен в манастирска килия в края на 2010 г. Прибирането на иконата стана малко след храмовия празник на 15 август същата година, когато на реставратора Йовка Юрукова бе възложено да я почисти. По думите на художничката, когато свалили обкова на иконата, се видяло, че е в трагично състояние. "Дървената й част беше толкова проядена, че едва се държеше. Всъщност вместо конструкцията да държи иконата, държеше я платното", спомня си Юрукова, която направила само козметично почистване. По думите й, в горната част имало и следи от горене. След като провели разговор с игумена, той се съгласил да започне реставрацията. Скоро след това обаче се отметнал, защото нямал пари да я плати. "Действително реставрацията е работа на голям колектив - химици, биолози, фотографи, реставратори, и не е евтина, но пък е необходима", казва Йовка Юрукова. Уточнява, че в противен случай е било въпрос на време иконата да се разпадне. Междувременно тя писала становище за състоянието на манастирската светиня, което било изпратено до Светия синод. Трябвало обаче да минат месеци, докато в крайна сметка владиците се произнесат за реставрацията. Тя бе възложена на монаси от Атон в края на 2011 г. Създадена била комисия, в която участват проф. Григор Григоров от Националната художествена галерия, реставраторът Петър Попов, Албена Мазакова от Института за паметници и реставрация, консерваторът Илия Асенов, пловдивският митрополит Николай, неврокопският владика Натанаил и двама монаси от Атон. А решението им било цената на реставрацията да се поеме от Бачковския манастир, откъдето съобщиха, че реставрацията ще бъде направена от проф. Григоров и атонските монаси.
Самият проф. Григоров обаче изобщо не е работил по иконата. Причината е, че според него ликът на Св. Богородица трябвало да се изнесе от манастира и да се работи в специална среда. Ако е нужно, дори да замине за Солун, където имало апаратура за работа на най-високо ниво и след това да се върне. Светият синод и лично дядо Николай обаче категорично се противопоставил иконата да напуска пределите на обителта и конфликтът между реставратори и владици за пореден пък забави реставрацията. В крайна сметка с нея се заеха двама монаси зографи от Света гора. Българинът Методий и гъркът Симеон бяха утвърдени от Светия синод да възстановят пораженията върху реликвата. Двамата майстори с духовен сан започнаха работа, подпомогнати от цял екип технически лица. Реставрацията бе съгласувана и с Министерството на културата, съгласно Закона за историческите паметници. Последната информация от обителта е, че зографите трябва да нанесат последни щрихи и ще приключат с работата до 14 септември. Дотогава иконата ще остане заключена в манастирската килия, където се охранява от СОТ.