Билетите за Сцената – от 8 до 25 лв.

Мисия Пловдив

03-09-2013, 13:17

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Театралният фестивал ще струва около 150 000 лв.

Билетите за представленията от театралния фестивал "Сцена на кръстопът" варират между 8 и 25 лева в зависимост от спектакъла. Така организаторите на събитието опровергаха слуховете, че има завишение на цените.

След отварянето на двете каси пред Драматичния театър в Пловдив още в неделя са купени билети за 8500 лв. Пропуските за 2-3 представления са вече на привършване. Едно от тях е "Декамерон" на Театър ”Българска армия”. Това съобщи директорът на фестивала проф. Стефан Данаилов. Той посочи, че финансовата рамка на събитието е около 150 хиляди лева. Община Пловдив и Министерство на културата осигуряват по близо 50 хиляди. Останалата една трета идват от частни спонсори и продажбата на билети.

Налага се да плащаме ДДС и това ни удря доста силно. Заради финансовия недоимък не успяхме да привлечем варненския театър с постановката им ”Вуйчо Ваньо”. Сходна е и стурацията с ”Хамлет”, който ще се играе на Античния театър и вероятно ще отнеме част от публиката. Наред с това много ни се искаше да привлечем и трупа от Русия, но това е непосилно от финансова гледна точка, каза още проф. Данаилов.

В същото време 23-те представления от основната програма също са добре балансирани и ще представят най-доброто от изминалия сезон и няколко заглавия от предстоящия. Имаме изключително богата съпъстваща програма – изложби и пърформанси на откритата сцена пред Драматичния театър и на площада пред общината. Запазваме международното участие с гости от Украйна и Полша, изтъкна директорът на фестивала. Той благодари на пловдивската публика за нейната всеотдайност и на кмета Иван Тотев за бързата реакция и желанието да отстъпят залата на Дома на културата ”Борис Христов”.

От своя страна градоначалникът посочи, че на утрешната сесия на общинския съвет ще бъде гласувано предложение залата на кутурния дом да бъде ползвана безвъзмездно по време на фестивала. В момента комисията от ДНСК работи и се надяваме до няколко дни да получим дългоочакваният Акт 16. След това ще преминем и към оборудването на сградата. След празниците в Дома ще отвори врати и нов билетен център, съобщи Иван Тотев.