Готвачи от Царево показаха майсторство на фестивал в Турция

Атракцията на феста бе състезание по приготвяне на местни традиционни ястия

Готвачи от община Царево участва във "Фестивал на храните", който се проведе в град Визе, Турция от 27 до 29 август, съобщиха от местната администрация. Фестът е част от дейностите по проект "Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия" по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

"В групата, представяща Царево, се включиха готвачи и преподаватели от ДП Българо германски център за професионално обучение – клон Царево. През трите дни на фестивала бяха представени местни храни и продукти от региона от двете страни на границата.

Бяха проведени пресконференция за представяне дейностите и напредъка по проекта и представяне на местната кухня в регион Тракия – за българска и турска страна, кръгли маси за разискване на проблемите и опазване на местните традиции в кулинарията и храненето. Бе проведен Конвивиум за учредяване на местен клон на движението "Slow foods", бавно хранене", обясниха от общината.

Атракцията на фестивала бе състезание по приготвяне на местни традиционни ястия. От турска страна се включиха студенти от университета по хранене в Къркларели, както и местни готвачи. Групата от България приготви повече от 10 ястия от местната кухня, включващи салати, разядки, предястия, ястия с месо и риба и десерти.

"Нашите готвачи предизвикаха голям интерес и бяха непрекъснато обградени от гости на фестивала, експерти и журналисти, задаващи им въпроси за приготвените ястия, за традиционната местна кухня, снимаха се с тях и им взимаха интервюта. С нетърпение очакваха да дегустират ястията. Журито оцени подобаващо уменията на кулинарите ни и те бяха наградени с медали и грамоти. Първа награда получи Мария Пулева за "Ябълкова пита", "Пиле със спанак и печурки", "салата Българан", следвана от Ваня Ставратева за "Пълнен печен лук", "Гювече по тракийски", "Връх Папия". Бяха приготвени още "Пълнена пъстърва", "Агнешко редено" и "Разядка по странджански". Фестивалът продължи с концерт на известни турски изпълнители", допълниха от общината.

Следващи дейности по проекта са обучение на ученици от двете страни в кулинарни техники и традиционна кухня, провеждане на семинар и кръгли маси в Царево и издаване на книга с местни рецепти от региона на Тракия в българска и турска страна.