Банки "екзекутират" българи, адвокати сезират Европа

Животът

03-09-2013, 15:04

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майка: Синът ми умря заради кредит от 3000 лева

Хиляди губят дом и пари заради лоби в Конституционния съд

Гилотина за българина - това са банките, монополистите и мобилните оператори, заяви Малина Несторова от гражданско движение "ДНЕС".

Хора остават без имущество, дом и имоти заради член 417 от Гражданския процесуален кодекс /ГПК/. В безизходица са граждани, подписали договори с кредитни институции след 2008 година. Чл.417 дава право на банкови и небанкови институции, мобилни оператори и монополисти да вадят изпълнителен лист срещу кредитополучател преди протичане на нормално дело в съда. Потърпевшият разбира, че е "потънал", едва когато на вратата му се появи частен съдебен изпълнител.

Има случаи, в които "Профи кредит", например, отпускат заеми без знанието на кредитополучателя. Трупат се лихви. "Неизправният" научава твърде късно затова, посочи адв. Кръстева. Проблем е, че заведените дела във ВКС не спират изпълнителното производство. Т.е. докато търсиш правото в съда, лихвите и таксите текат. Така, при кредит от 600 лева, които дори може да не си ползвал, се оказва, че дължиш 3000.

Адв. Десислава Филипова посочи, че има случаи на измамени чрез фалшифициране на подписи на кредитополучател и на нотариус. Оказваш се длъжник, без да подозираш.

Миналата година националният омбудсман Константин Пенчев бе повел битка за промяна на ГПК, за да спре господстващото положение на банките. Той се обяви против прилагане на процедура по принудително изземване на имотите на обявените за неизправни кредитополучатели - без съд, само въз основа на извлечение от банковите сметки и т.н. Лоби в Конституционния съд спря устрема на Пенчев.

Сега юристи подготвят правен анализ и ще сезират ЕС. Чл. 417 от ГПК противоречи на европейска директива 93/13, заяви Филипова. Мотивът - засегнатият има право на дело, за да се защити. Както и спиране на производството, докато не приключи процеса в съда. В противен случай, докато се насрочват дела, човек остава без имущество, посочи Филипова.

Европейската комисия ще бъде сезирана и за нарушение на основни човешки права, заяви Малина Несторова.

Юристите са убедени, че всичко това може да доведе до временно замразяване на членството на България в ЕС.