Пампорово прие форума на планинските общини

Животът

03-09-2013, 16:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще развиваме биоземеделието и традиционните млечни продукти

Няма да има забавяне в изготвянето на новата Програма за развитие на селските райони. България ще спази всички срокове. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на Националния форум на планинските общини, който се проведе в Пампорово. След седмица ще сме готови с първия вариант на финансовата рамка на новата ПРСР, която ще бъде предоствавена за обсъждане, допълни Гечев.

Приоритет за държавата през следващия рамков период ще са малките стопанства. За тази цел се предвижда отделна подмярка, която да е предназаначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители. Това е от особено занчение за планинските общини, тъй като основната част от селските стопани там са малки и до тях трудно доститгат средства за финансиране.

Гечев изтъкна, че министерството предвижда и мерки, с които да подпомогне селските стопани, които отглеждат малко на брой животни. Основна насока е да им се позволи да продават до 80% от произведеното от тях мляко. Ще се търсят и варианти за засилване на производството на традиционни домашни продукти от мляко, които да могат да се продават директно от стопаните. По този начин се скъсява веригата и се дава възможност на малките производители да са в контакт с потребителите.

Акцент в новата ПРСР ще е и биоземеделието, което предлага много добри възможности за производство на скъпи и качествени продукти за износ и за родния пазар. Териториите на планинските общини имат отлични природни дадености за развитието на биоземеделие и това е добър шанс за местните земеделски стопани.