Издирва се кораб с палмово масло

Крими

04-09-2013, 06:20

Снимка:

Аз, репортерът/ бТВ

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международно разследване за замърсяването по Южното Черноморие

Направени са запитвания до Румъния, Украйна и Молдова

Морската администрация в Бургас започва усилено да търси морския съд, който евентуално е изпуснал в морето палмово масло. Замърсяването на плажовете на Приморско и на юг оттам е вследствие от изливането на палмово масло, съобщи в неделя районната екоинспекция, предаде в. "Труд".

"В Бургаското пристанище за последните десет дни няма кораб, който да е бил натоварен с палмово масло. Затова сега ще търсим назад във времето, като ще направим обратен модел на теченията, за да открием нарушителя", каза капитан Живко Петров, шеф на Морска администрация- Бургас.

Направени са запитвания до Румъния, Украйна и Молдова за такива кораби, тъй като техни морски съдове, които минават през Босфора, плават край нашия бряг, каза капитанът.

Белите гранули вече изчезнаха от плажовете. Концесионери и общински служители са почистили замърсяването, а част от белите мазни топчета морето е погълнало обратно. Въпреки това туристите са притеснени, че отново може да изплават гранули.

Седемте сигнала, получени в РИОСВ за замърсяване с тях, са от плажовете в Приморско и от къмпинг "Арапя", морския плаж на река Велека, къмпинг "Оазис", Варвара, "Корал", както и района на плаж Бутамята в Синеморец.

Летовници разказаха, че през почивните дни на плажовете на Варвара, "Арапя" и в Синеморец от гранулите нямало ни следа.

Основната съставна част на палмовото масло е палмитиновата киселина. Тя не се разтваря във вода, няма никаква опасност за хората, казаха от бургаската екоинспекция. "По наши данни плажовете са почистени, няма сигнали за ново замърсяване. Изпратили сме писма до кметовете", коментира екоекспертът Стефка Калъчева. Кметът на Приморско Андрей Германов пък каза, че още в първите 12 часа след сигнала са почистили плажа на Приморско.

"Плажовете във и край Царево не са замърсени. Имам чувството, че това тръгна от Приморско и обиколи плажовете на юг като слух", каза кметът на Царево Георги Лапчев.