Фортисимо Фест започна ударно в Бургас

Бургас Лайф

04-09-2013, 06:30

Снимка:

Facebook,com/Fortissimo Fest

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиера на "Евредика" на Фортисимо фест в Бургас

Само за два концерта, са събрани над 4000 лв, които ще подпомогнат образователната програма Фортисимо Клас

Първите два концерта от фестивала, в Бургас и Варна, успяха да съберат над 8000 души пред двете черноморски сцени. Този уикенд турнето на Фортисимо Фест "Музика под звездите" продължва във Велико Търново, предаде крос.бг.

Изключително успешно стартира и инициатвата на Фортисимо Фест за благотворителна продажба на сертификата "Подари на българските деца час по класическа музика". До момента, само за два концерта, са събрани над 4000 лв, които ще подпомогнат образователната програма Фортисимо Клас.

Тази година Фортисимо Фест откри своето лятно турне под красивото небе на Черноморието. Националният фестивал за класическа музика на открито, който се провежда за четвърти път у нас с подкрепата на фондация "Америка за България", зарадва многобройната публика, в която присъстваха представители на всички поколения.

По традиция музикалната програма е многообразна - зрителите поемат по пътя на класическата музика, минават през джаз и бийтбокс, и се завръщат към грандиозен финал с класика, поднесена по нестандартен начин. За начало на свеото турне тази година Фортисимо Фест избра Бургас, който посрещна музикантите с многобройна публика още по време на репетициите в ранния следобед в петък. Пред сцената на "Пантеона" застанаха десетки жители на града, част от които споделиха своето нетърпение за тазгодишния фестивал. По-късно вечерта публиката запълни всички седящи места (4000), а поради силния интерес към събитието се разпростря и на зелените площи в Морската градина на Бургас. 

Фортисимо Фест продължи във Варна с изключително емоционално посрещане на фона на красивия Летен театър в Морската градина. Седящите места се запълниха буквално за минути. Около тях имаше правостоящи зрители, а за всички останали на входа на Морската градина организаторите монтираха екран, който излъчваше директно целия концерт. Така публиката и в Морската столица събра над 4000 души.
На сцените в Бургас и Варна излязоха Марио Хосен - цигулар от световна величина, свирил с бележити оркестри в цял свят и преподавател във Виена и Токио, който обаче не спира да работи и в България за развитието на родните таланти. След неговото блестящо изпълнение и бурните овации на публиката, на сцената излязоха и двама от неговите ученици - братята Алекс и Мартин Зайранови.

Хосен ги представи като "деца с изключителна дарба, които вече получават световно признание" и продължи с изпълнение на джазмените от "Мишо Йосифов секстет", допълнени от присъствието на Адриана Николова - Печенката, която беше изкарана на бис от многото си почитатели, присъстващи на събитието. Младата бийтбокс звезда, която вече се е утвърдила на международната сцена, направи завладяващо шоу под звуците на тромпета на Мишо Йосифов и останалите музиканти. След което Фортисимо Фест за пореден път демонстрира единството между класическата музика и съвременното звучене.

"Подбрали сме най-емблематичните игри, правени някога, както и филми, останали обичани от всички през годините" сподели с публиката Максим Ешкенази. Морката градина беше огласена от музиката на любимата на цяло едно поколение игра World of war craft, а децата затаиха дъх, потъвайки в звуците и впечатляващата мултимедиа. Музиката от хитовия филм "Гладиатор", изпълнена от музикантите на Варненска филхармония под диригентството на Максим, пренесе огромната публика в друго време, а гвоздеят на вечерта се оказаха реалистичните топовни залпове, изстреляни от оръдия, разположени от двете страни на сцената. Те прозвучаха в ключов момент от музиката на "V като вендета", която съдържа части от тържествената увертюра "1812 година" на Чайковски.