30% повече грозде в Бургаско пред 2013-а

Парите

04-09-2013, 10:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Цената на муската е абсолютно същата като миналата година – 80 стотинки

С около 30% по-висок добив на грозде очакваме в Бургаско. Ако миналата година сме получили от определен регион 100 тона мускат, тази година от същия регион е влязъл 1300 тона. Това каза Джендо Джендов, председател на Регионалната лозаро-винарска камара в Бургас, предаде радио "Фокус".
Гроздоберът в Бургаско започна в началото на миналата седмица – на 26 август. "Засега приемаме изключително продукция на нашите лозя и на тези кооперации, с които имаме договори. Около края на текущата седмица ще започнем да приемаме и шардоне", обясни Джендов.
Той каза още, че гроздето тази година е с много добро качество и с високо съдържание на захар. Цената на муската е абсолютно същата като миналата година – 0.80 стотинки. Това ще бъде цената и на шардонето.

"Тази цена устройва и нас, и производителите. Качественото грозде заслужава тези стотинки", допълни той.
По думите му Бургаският регион е най-силният в страната като производител на грозде, тъй като няма населени места, където да няма производство. Най-силен обаче е Поморийския район и по-конкретно около Поморие, Пирне, Славянци, Чубра. 
"Кампанията по гроздобера се очаква да приключи около 20-25 октомври. Единственото, което може да забави гроздобера са дъждовете. Но горе-долу една кампания приключва за два месеца", съобщи Джендов.