За 10-та година Община Каварна финансира разкопки при нос Калиакра

Мисия Каварна

04-09-2013, 15:39

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Предстои експонирането на изложба "Реликвите на Калиакра"

Археологическите разкопки край Калиакра за този сезон вече са приключили. По този повод днес бе дадена пресконференция от ръководителят на екипа от археолози и зам.- директор на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Бони Петрунова и кмета на Каварна Цонко Цонев.
Доц. Петрунова подчерта колко голям интерес предизвиква Калиакра със своята история и културни пластове.
 „Аз съм доволна, че вниманието бе привлечено към този средновековен град и че той най-после намери достойното си място в медиите, за да бъде отразен по подобаващ начин”. Научният екип основно е проучвал църква № 2 и тази година. Църквата по думите на доц. Петрунова е била изцяло изчезнала от панорамата на Калиакра. Благодарение усилията на археолозите през изминалите години, тя е възстановена, сега е издигната, в много добро състояние и може да бъде видяна от всички гости и туристи на района.
Направени са общо 5 сондажа, свързани с проучвания. В процеса на работа са се разкрили много интересни сгради, полуземлянки, които са дали на специалистите богати резултати като информация.
Общо находките това лято са 105, отбеляза доц. Бони Петрунова. Сред най-интересните са елитарен кръст, вероятно принадлежал на висше духовно лице, бронзов пръстен за отравяне (за пръв път археолозите откриват у нас подобен предмет и около него вече има много хипотези), също позлатено копче с изображение на митологично същество. Предстои анализ на изображението на това копче, каза доц. Бони Петрунова. Реставрацията му е направена от екип специалисти от Историческия музей във Варна. За момента този артефакт показва, че археолозите копаят в богат древен квартал на територията на Калиакра и вероятно копчето е носено на аристократична дреха като герб или е било подарък за богата личност.
Изложба "Реликвите на Калиакра" с най-значимите находки, открити на историческия нос през последните десет години, подготвя екипът доц. Бони Петрунова. До края на годината експозицията ще е в Историческия музей в Каварна, а след това ще бъде показана и в някои от регионалните музеи в страната, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев.