Евреите посрещат Нова година!

Животът

04-09-2013, 18:17

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Празничният поздрав е "Шана Това!" или "Добра година!"

Днес в 19.38 часа настъпва Новата 5774 година за евреите. Еврейската Нова година или "Рош а Шана", никога не се пада в петък и събота, както и по време на пълнолуние. Празненствата по целия свят продължават цели 48 часа и започват с пости.

Рош а Шана (Нова година) е първият от трите големи празника през месец Тишри (седмият месец от еврейската година). По традиция тържествата започват тази вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят: ябълки с мед – да е сладка следващата година, глава на риба или овен – човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са „знаци” за следващата година и за бъдещето, което очаква всички – зеле, праз, нар, фурми и др. В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих – изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – «Книгата на живота», «Книгата на смъртта» и в третата всички останали, в които Господ записва делата на хората.

Времето от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период. Това са 10 дни, в които всеки трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да премисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска  прошка, пишат от организацията на евреите в България "Шалом".

Празничният поздрав за Рош а Шана е «Шана Това!» – «Добра година!»