"Събарят" Братската могила

Мисия Пловдив

05-09-2013, 12:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Филми "ще сринат" Лапидариума в Стария град, кметството в Тракия и Братската могила

79 филма от цял свят ще бъдат излъчени едновременно на три огромни фасади в Пловдив. Лапидариума в Стария град, Братската могила и кметството на район "Тракия" ще бъдат преобразени във видео стени, при това цели четири нощи.

Случайни минувачи ще станат "неволни зрители" и част от големия проект "Фасада" на Фондация "Пловдив 2019".

Стартът ще се случи едновременно на трите места на 12.09. /четвъртък/ в 20.00 часа. Жива видео-връзка ще предава случващото се, настроенията, емоциите и коментарите около екрана.

Стена с големина 10 на 7.68 метра ще забули административната сграда в 60-хилядния квартал "Тракия". Там началото ще бъде дадено с изпълнение на роял на ученици от музикалното училище "Добрин Петков". Братската могила ще бъде "съборена" от визуализациите върху 8 на 6 метра. Лапидариума миналата година събрал близо 200 човека, сега очакват да се умножат по три.

Идеята е да направим града ни готин, да се кефим и да изпълним пространството с култура, но не елементарно и пошло, каза арт директора на "Пловдив 2019" Емил Миразчиев.

5-членно международно журо отсяло между 298 филма. Фасадите прегръщат 79 от тях. Всички видео творби са интересни, някои щури, други доста абстрактни. Излъчват различни послания. Авторите им не само са уловили социални и иполитически проблеми, а предлагат техни решения, коментира Миразчиев.

Видео фестивалът започва с филма от Индия "Лапет". Дело е на Аншул Сина. Преди това обаче в 19.30 часа видео мапинг "Място за срещи" на Федерико Кампанале "ще изгори и събори" трите фасади. Подобно арт изпълнение е правено на операта в Сидни.

Закриването на фестивала е на 15 септември. Тогава ще стане ясен и носителят на тазгодишната награда, най-добрият творец.

Селекция от миналогодишни филми ще бъде показана утре вечер в културен център в Берлин.

Проектът ще се случи с подкрепата на община Пловдив и Гьоте-институт.

Инициативата е част от мечтата и труда на Пловдив да стане Европейска столица на културата през 2019 година.