Такса смет скача до 40%?

Парите

05-09-2013, 13:46

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Увеличава се размерът за депониране на отпадъците

Има опасност догодина такса смет да скочи с 30-40 процента в част от общините, ако не бъде замразен размерът на т.нар. наказателна такса за депониране. За това изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, предаде Дарик радио.

Тя обясни, че след като тази година таксата за депониране е била повишена от 3 лева на 15 лева за тон боклук, за догодина действащата наредбата предвиждала санкцията да стане 35 лева на тон. Затова и от сдружението призовават за замразяване на размера на тази такса до 2016 г. и за промяна в Закона за управление на отпадъците.

Този отдавна скроен Закон за управление на отпадъците даде възможност на двама министри с наредби да удвояват и утрояват размера на тази така наречена наказателна такса „депониране", каза Чавдарова. Тя поясни, че идеята преди години е била, че тази такса да мотивира кметовете да намалят количествата отпадъци, които возят за депониране. „Но въпросът с преработката е въпрос на пазар, мощности и на друг тип отношение. Не само на санкции", категорична е Чавдарова.

Преживяхме рязък скок, вдигнахме такса "депониране" по наредбата от 3 лв. на тон на 15 лева на тон, което общините трудно преглътнаха и това породи много голямо напрежение, каза изпълнителният директор на НСОРБ. Сега по новата наредба, която новото правителство и новият министър не смятат да променят, се предвижда такса "депониране" от 15 лв на тон да стане 35 лева на тон, каза още Гинка Чавдарова и допълни, че няма кой да плати тези пари, а общините не могат да намалят количествата боклук за депониране, „освен ако не започнем някъде тайно да го ровим и водим в нарушение на всички правила".

На въпрос това с колко би повишило такса смет, Чавдарова коментира, че ще е различно за различните общините, но не по-малко от 30-40 на сто.

Предложението на общините е било такса „депониране" да се замрази на 15 лева на тон, което е сложно за тях, но да стои като санкция и натиск, до провеждането на всички мерки по новата оперативна програма или до 2016 година и след това да се мисли по въпроса.