Твърдица прави кът на славата в памет на Никола Станчев

Амбицията е постепенно мястото да се превърне в своеобразен музей на борбата

СДС-Бургас ще дари архивни кадри на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев. Дарението ще бъде направено по време на Международния турнир в памет на бореца, който се провежда в родното му място – село Твърдица. Кадрите са част от юбилейно издание от 1982 година, по случай половин век от създаването на Българската федерация по борба. Ценната брошура е собственост на бащата на общинския съветник адв. Вълчо Чолаков - Иван, който е бил сред най-добрите приятели на великия шампион. Тя ще бъде връчена от СДС на кмета Сотир Йовчев. Това ще е и първата вещ, която ще се намира в къта на славата. В него всеки желаещ ще има възможност да оставя експонати, свързани със Станчев и борбата. Амбицията на СДС е постепенно мястото да се превърне в своеобразен музей на борбата, какъвто родното място на Никола Станчев заслужава да има. От СДС-Бургас всяка година почитат паметта на  Станчев. От партията помогнаха за строителството на къщата на шампиона и за изграждането на паметника му, който се намира в центъра на селото.

В събота за поредна година турнирът, който е под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, ще се превърне в спортен празник за селото. На тепиха сили ще премерят борци от Гърция, Турция, Македония, Украйна, както и клубове от цяла България. Началото на събитието е в събота, от 09:00 часа, в двора на училището.

Тази година се навършват 57 години от великата победа на Никола Станчев на летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956г. В кариерата си Станчев е бил 11 пъти шампион на България - 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия. Печели и балканската титла. Петнадесет години е несменяем титуляр в националния отбор. Роденият на 11 септември 1930 година Никола Станчев си отиде на 13 юли 2009 година.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен