5 стъпки да си намерим работа за по-малко от седмица

Животът

05-09-2013, 15:40

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Направете предложение, на което да не могат да ви откажат

Какъв е стандартният начин за кандидатстване за работа? Влизаш в някой сайт за работа, набелязваш си 20 обяви и пускаш CV. После си свободен цял ден и си стоиш в интернет, пиеш кафета с безработните си приятели и се оплакваш колко заблудени са всички работодатели, че не те взимат на работа и дори не те канят на интервю. Измежду разговорите обясняваш всъщност, колко си велик и как всички са глупаци и са те изпуснали. Вечерта се депресираш, защото правиш това вече 3-ти месец, а нямаш нито една покана за интервю. Замисляш се дали няма проблем с имейла, но все пак успяваш да заспиш през сълзи.

За 3 години смених близо 10 работни места. Ходил съм на стотици интервюта и съм пускал хиляди CV-та и мотивационни писма. Придобих голям опит в това "бъхтене", което определено си заслужаваше. Научих, че във фирмите не работят най-кадърните хора, а тези които умеят най-добре да се продадат и впоследствие да си задържат работата. Животът не е никак справедлив - намирането на работа също. Всеки трябва да може да се продава успешно, ако иска хубава работа, писа преди време Ованес Ованесян в mixmedia.bg.

Забелязали ли сте, че има хора, които винаги имат работа? Има и такива, които са перманентно безработни. Познавам десетки хора, които са си намерили страхотни позиции, а са с много по-ниска квалификация от много други, които седят и се оплакват. В много случаи намирането на работа няма нищо общо със знанията и уменията, а със способността на човек да се продаде.

Сега съм от страната на работодател и осъзнавам, че съм правил големи глупости, когато съм си търсил работа. След като си преглеждам стари кандидатури осъзнавам, че най-вероятно никога не бих наел себе си (преди 6-7 години) на работа. Чувството, че не бих наел себе си на работа е наистина странно! Все пак, въпреки всички глупости, които съм правил, благодарение на 1-2 ключови нестандартни стъпки, никога не съм имал проблем да си намеря работа.

Бихте ли наели себе си на работа?

Това е доста важен въпрос, който трябва да си зададете, преди да поискате някой друг да наеме вас! Аз в миналото никога не съм се замислял, а такъв въпрос щеше да ми помогне много. Отговорни ли сте, лоялни ли сте, отнасяте ли се професионално към задълженията си? Това са въпроси, на които е важно да си отговорите без значение дали искате да работите като сервитьор, лекар, архитект или продавач.

Подходът

Искам да споделя моето виждане за правилен подход при търсенето на работа. Това не е теория от някой учебник. Това е подход, който съм изпробвал на практика и доказано работи. Освен всичко, аз вярвам, че това е правилният начин и не го възприемам толкова като нестандартен.

1. Концентрирайте се в една фирма и длъжност

Вместо да пускате хиляди кандидатури на хиляди фирми, за които не знаете нищо, се концентрирайте в една или в най-лошия случай в 2-3 фирми. Разучете фирмата и служителите добре, разпитайте приятелите си, разберете каква е структурата и кой взима решенията. Прочетете цялата налична из нета информация за фирмата, която сте си харесали. Трябва да знаете всеки детайл и да сте по-запознати дори и от собствениците. Освен, че ще сте адски информирани, ще знаете и всички предимства и недостатъци преди да сте започнали работа и така ще сте сигурни, че искате да работите именно там.

Дори в момента фирмата, която сте си харесали, да не търси определен човек на определена длъжност, не се притеснявайте. Вие можете сами да си създадете работното място, което желаете.

2. CV и мотивационно писмо

Дори не се замисляйте да изпращате CV или поне не с общия кюп автобиографии. Това ще ви смеси с останалите и няма да имате абсолютно никакво конкурентно предимство. Все пак, ако автобиографията е ключова за бъдещия ви работодател, направете я различна от това, което правят всички. Има толкова примери за нестандартни автобиографии в интернет и ако се поровите малко, със сигурност ще попаднете на добри идеи, които могат да са ви отправна точка.

Ако сте решили да изпращате автобиография, задължително напишете придружаващо мотивационно писмо и включете текст в имейла. Недопустимо е да се изпраща само CV без придружителен имейл. Напишете мотивационното писмо съвсем свободно и се постарайте то да е наистина различно от клишетата и познатите "най-добри практики". Когато познавате фирмата толкова добре, няма да имате проблем да споделите, защо искате да работите именно там, защо сте мотивирани да получите работата и с какво ще допринесете за развитието на фирмата.

3. Бъдете нестандартни

Бъдете нестандартни и забележими. И това не означава да си сложите шапка с вентилатор и сламки за бира. Важно е въпреки факта, че сте нестандартни, всички да осъзнават, че сте напълно нормални и не сте поредното куку. Разликата е тънка, така че бъдете наистина много внимателни.

Колко от вас са се опитали да си уредят среща директно с отговорника за назначаване и не са се отказвали докато не я получат? В никакъв случай не минавайте през HR отдела - това ще намали шансовете ви многократно.

Ето няколко идеи:

•Можете да поканите човека, който взима решенията на обяд.

•Можете да му направите интересен символичен подарък, обвързан с вашата кандидатура (не, не е подкуп).

•Можете да направите презентация на себе си с видео материал.

•Възможностите са безкрайни. Важното е само едно - да впечатлите и да оставите положителна емоция, свързана с вас и вашата кандидатура.

4. Направете предложение, на което не може да се откаже

Тук е моментът да пристъпите към "пълна атака" и да сте безмилостни. Направете предложение, на което не могат да ви откажат. Предложението трябва да бъде измислено доста добре и да съответства напълно с работата и работната позиция. Ако трябва да си създадете несъществуваща позиция във фирмата, трябва да сте готови да работите здраво за това.

Ето няколко идеи:

•Обещайте конкретни резултати;

•Предложете да работите безплатно до постигането на определените резултати в рамките на определен период;

•Бъдете гъвкави;

•Бъдете искрени и демонстрирайте колко силно харесвате фирмата и искате тази позиция;

•Предложете да започнете на по-ниска длъжност, отколкото заслужавате;

От собствен опит: Опитвал съм тази тактика 2 пъти и 2 пъти получих работата до по-малко от седмица. И двата пъти предложих да работя напълно безплатно за 6 месеца. Нито един път от 2-та пъти не работих за без пари, защото получих предложение със заплащане.

С тази стъпка помитате цялата конкуренция, ако въобще може да се говори за такава. Това демонстрира мотивация и амбиция, силен интерес в конкретна фирма и вяра в собствените възможности. Това е стъпка, която почти никой не би направил (дори и хората, които ще прочетат статията) и затова е сигурно, че ако я предприемете, ще направите силно впечатление!

Честито! Тук е моментът в който 100% (добре де - 99%) получавате желаната работа.

5. Задръжте работата си!

Не се радвайте, че са ви наели. Ако сте показали голям интерес и сте си изпросили назначаване по пътя, който ви описах, със сигурност ще ви гледат по много по-различен начин и ще очакват много повече от вас. Не разочаровайте новите си работодатели! Докажете им, че доверието във вас си струва и работете усилено и концентрирано до постигането на обещаното.