Щатски самолети у нас за "Хвърлена ръкавица"

Най-доброто от печата

06-09-2013, 07:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

У нас се провежда българо-американско учение, няма място за страх

“Тъмнозелен американски самолет току-що прелетя над нашето село. Страх ни е. Започна ли нападението над Сирия?” Заради подобни тревожни обаждания от районите на военните летища вчера от МВР и МО съобщиха, че у нас ще се провежда българо-американско учение, затова вече пристигат транспортни самолети от САЩ.

Маневрите започват другата седмица и ще приключат на 25 септември.

Учението е под кодовото име “Хвърлена ръкавица 2013”, планирано е преди година и няма връзка с актуалните международни събития и кризата в Сирия.

Гражданите да не се плашат, ако забележат придвижване на специализирана военна техника и оборудване по пътищата и в небето, успокоиха пресслужбите на двете силови министерства.

Само преди седмица телефон 112 бе засипан с обаждания от хора, забелязали армейски ракетни комплекси по пътищата. Оказа се, че те не се разполагат заради напрежението в Сирия, а се връщат от планирани учебни стрелби в Шабла.

В “Хвърлена ръкавица 2013” ще участват служители на МВР, Министерството на отбраната, ДАНС и Националната разузнавателна служба.

Силовите ведомства успокояват, че учението, което най-вероятно ще започне другата седмица, има за цел да подобри сътрудничеството, оперативната съвместимост и разбирателството между България и САЩ.

Няколко пъти вече представители на властта успокояват, че сирийски ракети няма как да достигнат до територията на България. Армията ни няма ресурс да участва в евентуални военни удари.