Димитър Николов: Днес имаме нужда от обединение

Мисия Бургас

06-09-2013, 13:27

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Със заупокойна молитва и едноминутно мълчание бургазлии почетоха загиналите за защита на Съедниението на България

Честит да е празникът на всички мои съграждани! Днес имаме нужда от обединение.  Изключително актуално е обединението сега още повече, че се намираме в много тежка финансова криза и сериозна политическа криза. Може би здравият разум, когато нашите деди са се обединили, за спасение и най-вече за просперитета на нашата държава трява да надделее и да се случи и при нас. Надявам се да е по-скоро.

Това каза кметът на Димитър Николов по време на тържеството по отбелязване на 128 години от Съедниението на България. Със заупокойна молитва и едноминутно мълчание бургазлии почетоха загиналите за защита на родината ни, предаде радио "Фокус".

Тържественета церемония започна на площада пред сградата на общината, където се състоя ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Ритуалът бе извършен от представителни части на Бургаски военен гарнизон под командването на командира на Военно морска база "Бургас" комодор Митко Петев.

След това присъстващите официални лица и граждани се отправиха към паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, пред военния дом. Там се проведе заупокойна молитва, отслужена от архиерейския наместник отец Борис Беров в памет за загиналите в Сръбско-Българската война от 1885 година в защита на Съединението. Със запалени свещи и едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит към предците. 

"Може би здравият разум, когато нашите деди са се обединили, за спасение и най-вече за просперитета на нашата държава трява да надделее и да се случи и при нас. Надявам се да е по-скоро. За нас това е много важно и за Бургас е важно да имаме сериозна държавна подкрепа и помощ, заради огромните инфраструктурни обекти и развитието на региона. Приключваме един успешен туристически сезон.

Много малко останаха отраслите в българската икономика, които в последните години бележат ръст и според мен сега е моментът, в който държавата да помогне на този отрасъл, особено с инфраструктура. Частния бизнес достатъчно добре инвестира в хотели и ресторантьорски бази, а общините инвестираха в социална и културна инфраструктура за допълнителни атракции и занимания за туристите, но с държавна помощ ще е добре да довършим големите инфраструктурни проекти", каза още Николов.

Той посочи, че сред тези приоритетни инфраструктурин проекти са северния и южния обхода на Бургас. Градът разчита и на бързото довършване на връзката и разширението на пътя Бургас- Слънчев бряг, заради засиления трафик. Необходимо е с обединени усилия да се реализират и проектите за пречистване на водити, тъй като ще предпазят бургаския залив от замърсяване, допълни кметът.