Ричард III е страдал от глисти и сколиоза, разкриха учени

Свят

06-09-2013, 13:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Английският крал Ричард III (1452-1485), чиито останки бяха открити през септември 2012 г. в Лестър, приживе е страдал от глисти.

Анализът на почва от мястото, където в открития гроб са били разположени тазовите кости на краля, показва наличие на множество яйца на Ascaris lumbricoides. Това е кръгъл червей (нематод), паразитиращ в тънките черва, или казано простичко - глист.

През Средните векове всеки четвърти жител на Европа е страдал от глисти. Паразитът, чиито личинки и яйца попадат в организма чрез немити зеленчуци и плодове, не е подбирал "клиентите" си по финансово и обществено положение. От глисти страдали и бедни, и богати.

Основна причина за това е била лошата хигиена - не само сред простолюдието, но и в кралския двор. По онова време не е имало градска канализация, като съдържанието на нощните гърнета е било изхвърляно през прозорците направо на улицата.

Останките на Ричард III бяха открити на територията на паркинг, където някога е имало манастирско гробище. Експертизата на скелета показва, че кралят е имал и силно изразена сколиоза - изкривяване на гръбнака, причиняващо много по-голямо страдание от глистите.