Митрополит Николай: Живеем в разединение

Мисия Пловдив

06-09-2013, 14:03

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

България ще се възроди, когато възродим вярата и общочовешките ценности, посочи пловдивският владика

"Не съединение, а разединение." Така митрополит Николай охарактеризира случващото се в страната ни в деня, в който честваме Съединението на България.

Омраза, безпаметност, страх и егоизъм – това е състоянието, в което е изпаднало обществото ни, коментира пловдивският владика в словото си по време на тържествения молебен в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив.

Обществото ни е стигнало до състояние на пълна гражданска непоносимост, посочи той. Не е необходимо църквата да се включва в общия негативен тон и да преповтаря симптомите на заболяването.

Срещу отровата, която разяжда обществения организъм, трябва да се действа с противоотрова, заяви още митрополит Николай и посочи, че любовта е противоотрова на омразата, паметта – на безпаметността, смелостта – на страха и човеколюбието – на егоизма. Това са все ценности, които някои наричат общочовешки, но те са божествени.

По-ефикасно средство за лечение на обществените болести от Вярата, Надеждата и Любовта не е открито – каза дядо Николай. И обяви, че това е посланието, което църквата отправя в Деня на Съединението към нашия народ и неговите разединени ръководители.

Владиката припомни, че българският народ е имал вяра в много по-страшни времена от сегашното. Защо сега оставяме разделението да ни обезсили?, попита митрополитът и подчерта, че България ще се възроди, когато възродим в сърцата си вярата и общочовешките ценности./ Радио Пловдив