Сигналите от Влас за мастурбиране в час - засекретени

Тийнейджъри се оплакали вкъщи, че били стимулирани в час по математика да влизат в порносайтове и да мастурбират

Засекретени се оказаха сигналите срещу учителя по математика и информатика в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас Николай Стратиев, в чиито часове ученици са мастурбирали.

"Не можем да ви ги предоставим, тъй като съгласно Закона за достъп до обществена информация е нужно разрешение от инспектората. Това обаче ще отнеме време. Иначе на драго сърце бих ви ги дал да ги видите", заяви и. д. шеф на Регионалния инспекторат за образование в Бургас Георги Даутев, предаде в. "24 часа".

Сигналите били няколко и изпращани предимно от родители на 7-класници. Тийнейджърите се оплакали вкъщи, че били стимулирани в час по математика да влизат в порносайтове и да мастурбират. По тази информация вчера се е самосезирала Агенцията за закрила на детето, която ще проверява достоверността на сигналите.

"Случаят е много деликатен и затова първо ще се консултираме с психолог дали да връщаме децата към него, за да не им остане травма в съзнанието", коментира шефът на ведомството в Поморие Митко Кънчев. Учениците вече са в други училища и ще трябва да бъдат издирвани един по един, за да разказват какво е ставало в час по математика преди година.

Със сигурност обаче от Агенцията по закрила на детето щели да проверяват защо след жалбите не е имало реакция от просветния инспекторат и от училището. "Това е необяснимо за нас и затова се самосезирахме", обясни Кънчев.

Директорката на училището Чубрина Стефанова не бе открита за коментар, но според заместничката Диана Керемедчиева първият сигнал бил подаден през февруари. Не могли обаче да го проверят, тъй като учителят бил в болнични и нямало как да го разпитат. Тази версия разви и просветният шеф Даутев, според когото Стратиев излязъл в болнични още от ноември.

"При това положение нямаше как да се засече информацията. Иначе щяхме да излезем с доклад", обясни той, въпреки че по това време не е бил началник на инспектората. Шеф на ведомството е била Виолета Илиева, общински съветник от ГЕРБ. Тя обаче е в дълъг отпуск от началото на лятото и още не се е върнала на работа. Конкретно със сигнала се е занимавала експертката по математика Мариана Анастасова, но от вчера и тя е в отпуска. ю Даутев само намекна, че била в процес на прекратяване на трудовоправните  отношения, но не уточни дали има връзка със скандала с ученици в Свети Влас, или сама напуска.

Междувременно се разбра, че бившият учител по математика вече е опразнил квартирата си в курортното градче и се е прибрал в Свиленград. Това разказаха местни, а и от школото потвърдиха, че вече го няма. Стратиев официално се води напуснал училището на 2 септември, когато новата директорка Чубрина Стефанова му разписа заповедта и го пусна да си ходи с 5 заплати накуп. Предния ден тя обясни пред вестника, че преподавателят по математика доброволно решил да зареже школото, след като тя му намекнала, че вече няма място в него след този скандал. От Агенцията за закрила на детето обясниха, че няма да търсят Стратиев, но ако сигналите срещу него се потвърдят след тяхната проверка, ще сезират прокуратурата да се занимае със случая.

Жителите на Свети Влас не бяха много словоохотливи за скандала, а някои въобще не бяха чували за него. Само от близките до училището къщи бяха наясно за слуховете за перверзии, но предпочетоха да говорят анонимно.

"Много добре знаем за този учител. Не можем да твърдим дали е било така, но във всяка клюка има зрънце истина", коментира жена около 50-те. "Няма как да съм била свидетел на описаното в сигналите, но едва ли родители ще тръгнат да си слагат главата в торбата, описвайки случаи на мастурбиране в час с техните деца", коментира зам.-директорката Керемедчиева.

Ден след като гръмна скандалът, изненадващо преподавателите се оказаха
заключени в училището по нареждане на директорката. Всеки външен бе посрещан на входа от портиерка, която обясняваше, че има заповед да не допуска никого в школото.
"Няма смисъл да бъдат безпокоени, пишат си плановете. Защо трябва да им се създава напрежение отвън. Вижте какви неща излизат по вестниците", обясни зам.-директорката.

Предния ден в декларация до медиите учители предупредиха, че ще бойкотират първия учебен ден на 16.IX., защото не били съгласни с методите на управление на Чубрина Стефанова, обвинявайки я в саморазправа и тормоз над преподаватели.

"Няма такова нещо. Откакто дойде през март, училището вдигна авторитета си, което може да се провери и по външното оценяване в инспектората. Редовно се включваме в различни обществени инициативи, директорката ни е много амбициозна и работи по въвеждане на целодневно хранене в училището", заяви заместничката й.

Според слухове скандалът с мастурбирането и обявения бойкот от учителите гръмнал точно сега, за да се навреди на имиджа на школото и Стефанова да бъде спряна да участва в конкурса през октомври за директор титуляр.

Някои допускат даже, че бившият учител по математика Стратиев и други уволнени от нея стояли в дъното на декларацията за провал на първия учебен ден. В нейна защита се изказа и шефът на инспектората Даутев, който я похвали за досегашната  работа. Но напомни, че за последните 4 г. досега училището е сменяло 4-ма директори.

Последният, който бе махнат преди 6 месеца, е Ивайло Томов, по чието време е преподавал учителят по математика от Свиленград. Просветници извън школото си обясняват честите смени с капризните родители в Свети Влас. Повечето от тях са богаташи и се хващат за най-малкото оплакване от децата си, коментират от бранша, но никой не отрича сигналите за мастурбиране в час по математика, докато не бъде направена пълна проверка.

Учителят Стратиев през лятото бил в родното си с. Младиново

Николай Стратиев, срещу когото са подадени скандалните сигнали за поведението му със 7-класници в час, е от свиленградското с. Младиново, установи проверка на “24 часа”.

"Корените му са оттук, но излезе много рано от селото. Баща му е жив, Николай има и брат близнак. Доколкото знам, той също е учител, но в Пловдив", разказа кметският наместник Стоян Вълков.

През лятото Николай за малко си бил в Младиново. "Тези дни обаче не се е мяркал. Познаваме ги като кротки и тихи момчета", каза още селският първенец.

"Колега с такова име не е бил преподавател в някое от учебните заведения в общината. Поне откакто аз съм на тази длъжност", уточни шефката на образованието в община Свиленград Снежана Янева.