Университетите, в които всеки иска да учи

Животът

07-09-2013, 17:56

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето къде се кове световният научен, политически и бизнес елит

В тях са учили Чарлз Дарвин, Барак Обама и Хънтър Томпсън, извършвали са се и се извършват хиляди, значими за човечеството научни изследвания, израствал е глобалният политически и бизнес елит. Да попаднеш в тях не е лесно, но това е цената за правото един ден да окачиш на стената в офиса си диплома от университетите, които трайно държат челните места в световните рейтинги. Ето кои са те - висшите училища, в които всеки би искал да учи.

Кеймбридж

Вторият най-стар университет във Великобритания (след Оксфорд) често е лидер в класациите на най-добрите висщи училища в света. Първият колеж в Кембридж (сега са над 30), отваря врати още в далечната 1284 година. Кембридж често е синоним на важни научни постижения – от закона за механиката на Нютон до откриването на водорода от Хенри Кавендиш и електрона от Джоузеф Томпсън. А също и разшифроването на структурата на ДНК.

Знаменити възпитаници: Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Франсис Бейкън, Джеймс Максуел, Владимир Набоков, Джордж Байрон, Самюел Бътлър, Стивън Фрай, Саша Барон Коен.

Цена на образованието: около $14 000 годишно

Харвардски университет

Смятаният за най-престижен университет в САЩ е в град Кембридж. Десетилетия наред Харвард "кове" кадри за политическия и научния елит на страната. Негови възпитаници са 8 президенти и 30 носители на Нобелова награда. Библиотеките, административните сгради и общежитията за първокурсници са разположени в огромния парк Харвард Ярд, а прочутата Харвардска бизнес школа е в съседния град Олстън. Харвард е напълно достъпен за туристи – няколко пъти седмично в него се провеждат едночасови безплатни екскурзии. Ако ви се отдаде такава възможност, не пропускайте да си направите снимка до статуята на Джон Харвард. Студентите вярват, че ако потъркаш с ръкав носа на обувките му, ще вземеш всички изпити без проблем.

Знаменити възпитаници: Теодор Рузвелт, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс (макар, че и двамата не довършват образованието си), Джон Кенеди, Джордж Буш, Барак Обама, Мат Деймън, Дарън Аранофски, Натали Портман и др.

Стойност на образованието: около $40 000 годишно

Принстън

Той е един от осемте университета в престижната "Бръшлянова лига". Влизането в него е доста трудна задача: университетът приема едва 8-10 % от кандидатстващите. Най-старата сграда на територията на кампуса е Насау Хал, където по времето на Американската революция се е помещавал Конгреса. Ако попаднете в Принстън – а това не е невъзможно, тъй като всеки ден се провеждат безплатни екскурзии за посетители , не пропускайте университетската часовникова кула с 27 витражни прозореца и огран с 8 хил. тръби, както и обвитата в бръшлян библиотека Файърстоун, която е една от най-големите в света.

Знаменити възпитаници: Франсис Скот Фицджерал, лауретът на Нобелова награда за икономика Джон Наш

Стойност на образованието: около $37 000 годишно

Станфордският университет

Един от най-известните университети в света се намира в сърцето на Силициевата долина, до Пало Алто в Калифорния. Негови възпитаници са десетки талантливи специалисти, основали впоследствие множество успешни компании като Hewlett-Packard, Cisco Systems, Electronic Arts и Yahoo!. Част от административните сгради в кампуса носят имета на свои известни възпитаници.

Йейл

Заедно с Харвард и Принстън той е в първата тройка на „Бръшляновата лига. Още в началото на 30-те години на миналия век бива разделен на 12 колежа, всеки от който си има собствен кампус. Сред тях е и Колежът Морз, носещ името на създателя на Морзовата азбука. Това е един от най-впечатляваще от архитектурна и културно-историческа гледна точка университети. Особено внимание привлича библиотеката Стърлинг, в която се съхраняват 11 млн. книги, както и Йейлската художествена галерия с шедьоври от европейската и американска живопис от различни периоди, както и богата колекция съвременно изкуство.

Знаменити възпитаници: Джералд Форд, Бил Клинтън, Едуард Нортън, Мерил Стрийп, Джоди Фостър,  Дейвид Духовни, Хилари Клинтън

Стойност на образованието: около $40 500 годишно

Оксфорд

Най-старият университет във Великобритания приема първите си студенти още през XI веке. Преподавателският щат е огромен – почти 4000 души, много от които са членове на Британската академия на науките. Университетското градче приличи на мини държава с десетките си колежи и други образователни институции. Всеки студент тук си има професор наставник. Всяка сграда на территорията на Оксфорд е късче история. Разкошната Бодлианска библиотека например спокойно може да си съперничи с Ватикана за правото да се нарича най-древното книгохранилище в Европа. Тук е и най-старият музей в страната – Ашмолският музей, който съхранява колекции от древноегипетското изкуство, творби на Микеланджело и Рафаело, картини на Реноар, Рубенс, Рембранд и Пикасо. Посещението на всички колежи, библиотеки и музеи на Оксфорд е безплатно.

Знаменити възпитаници: Стивън Хокинг, математикът Андрю Уайлс, доказал Великата теорема на Ферма, Греъм Грин, Оскар Уайлд, Маргарет Тачър, Тони Блеър, Джонатан Суифт, Дейвид Камерън

Стойност на образованието: средно около $14 000 годишно

Колумбийският университет

Още един университет от "Бръшляновата лига" за чиито престиж може да се съди по списъка на неговите възпитаници, сред които трима президенти на САЩ, двадесет милиардери и 25 носители на "Оскар". Факултетът по журналистика на Колумбийския университет връчва най-авторитетната журналистическа награда в света "Пулицър". Между стените на вуза е изобретено FM-радиото, открита е технологията за производство на LCD-дисплеи и се е появил предшественика на Фейсбук – социалната мрежа CampusNetwork.

Знаменити възпитаници: Франклин Делано Рузвелт, Уорър Бъфет, Джеръм Селинджър, Барак Обама, Катрин Бигълоу

Стойност на образованието: около $45 000 годишно

Източник manager.bg