Летящият Иво каца в Приморско

Той ще демонстрира последната си мания - wingsuit, което представлява костюм-крило

Абе, остави го - тоя е луд!... Подобни клишета, които изравняват всички щураци, са крайно несправедливи към хора като Иво Нинов. Ако в лудостта има "по-, по-, най", българинът, който живее в Швейцария, със сигурност ще е някъде по върховете. И буквално. Защото, преди да стане "човек самолет", е бил катерач, пише в. "Труд".

Нинов е сред най-чаканите звезди на екстремния фестивал X-point, които събира адреналинотърсачи от цял свят в Приморско до днес. Той ще демонстрира последната си мания - wingsuit (костюм-крило, б.р.) Летеж с подобно пособие не е правен у нас, а Нинов е и единственият българин, който се рее във въздуха с това нещо.

"Всичко е въпрос на практика и контрол - все едно се занимаваш с лека атлетика", обяснява простичко. Напомняме му, че при царицата на спортовете май няма особено голяма вероятност да се размажеш в скалите от километър височина.

За Иво wingsuit е по-скоро забавление. След като напуска България през 1998 г., 10 години от живота му са минали в САЩ, където прави кариера на катерач по безкрайните урви и каньони. Понеже не му стига, започва да скача бейз-джъмп (опасно екстремен полет с парашут, но от сгради, скали, мостове и т.н.) Преди няма и година прави първия у нас такъв скок от Мальовишкия дял на Рила (от 200-тина м от върха на Червената дяволска игла). С носталгия си спомня за каньоните в САЩ, където рипаш от 1000-1500 м. "Само че глобите там, ако ни хванат, станаха много големи. В Европа е по-добре", казва маниакът. Сега ще е първопроходец и с wingsuit на фестивала в Приморско.

А наистина ли с летящото крило като на прилеп отива сутрин на работа в Швейцария? "Всъщност селото, в което живея - Мюлен, е високо в планината. Стига се само с железница или гондола. Сутрин вместо да взема транспорта, просто литвам в 750-метровата пропаст, която започва от тротоара пред къщи. С гондолата съм в низината при колата си за 15 мин, а така съм за 15 секунди. Най-великата телепортация, измислена до момента!"