Днес е Малка Богородица

Животът

08-09-2013, 10:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица

В календара на Българска православна църква празникът се отбелязва всяка година на 8 септември. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Библейската легенда разказва, че родителите на Светата дева - Йоаким и Анна били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Господ чул молбите им и чрез ангел възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.
Според българските традиции, Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден. Според обичаите, стопанката на дома не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.Традицията изисква за празничната маса да се опече пита.
По повод на празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник чества един от най-знаковите български православни манастири - Роженската света обител "Рождество Богородично".