Не любовта крепи връзката

Животът

08-09-2013, 14:29

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Спойката е подкрепата в трудни моменти

Искате ли да знаете коя е съставката за дълготрайната любов? Скорошно проучване показва, че това е отдадеността на другия и подкрепата в трудните моменти. Точно така - не в щастливите, а в тежките моменти!

Изследването е обхванало две поколения бракове и е публикувано в сп. "Брак и семейство".

Като цяло дългосрочните отношения претърпяват доста критични моменти. Негативно влияние оказва монотонността на моногамията – ежедневната рутина, която изживяваш с един и същи човек години наред. После се намесва и финансовият стрес да изкараш и спестиш пари за собствено жилище, че и да осигуриш такова на децата си. При тези обстоятелства е доста трудно връзката да оцелее.

Резултатите от изследването на 172-те двойки през първите 11 години от брака им показва, че отдадеността на другия в трудни времена не само запазва взаимоотношенията, а и ги заздравява.

Защо това посвещение и подкрепа почти ги няма в днешно време, обяснява сексоложката и семеен терапевт Трейси Кокс. В Daily Mail тя описва как подхождат повечето хора, когато са във връзка:

Подходът "банкова сметка"

Повечето от нас са склонни да влизат във връзка с намерението с идеята за „банковата сметка", както я наричат психолозите. Т.е. оставаме в една връзка, докато имаме изгода и получаваме повече, отколкото даваме.

Ние постоянно изчисляваме баланса на случващото се и в момента, в който то вече не ни устройва, търсим по-привлекателна алтернатива.

Двойките, които са постигнали истинска близост и удоволствие от отношенията си в дългосрочна връзка, виждат себе си като "екип". Там няма АЗ или ТИ. Всеки от тях е готов да направи жертви и компромиси в името на партньорството и любовта си.

По тази причина браковете, при които влюбените са живели преди това заедно, издържат по-дълго от тези, които са влезли в общ дом след сватбата.

Правете повече секс, за да имате здрава връзка

Това е поредната заблуда! Не е важно колко често го правите, а дали и двамата го искате и и как да го направите по-хубав. Изглежда, че съвместимостта между двама души (дали искат да правят едни и същи неща) също не е толкова ключова, колкото преодоляването на техните различия. Отдадеността на другия на базата компромиси и работа върху различията в крайна сметка се оказва по-важна от любовта, за да издържи вашата връзка в изпитанията на времето./ tialoto.bg