Болестите, които атакуват през есента

Животът

08-09-2013, 18:31

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Почти всеки човек страда от 2-3 хронични заболявания, които се изострят

Есента чука на вратата. Заедно с края на отпуските за работещите, началото на учебната година за децата и активизиране на обществения живот настъпват и... болестите.

Типичното за есента мрачно настроение е способно да пробуди гастрита и язвата, половите инфекции и заболяванията на ставите, да предизвика различни възпаления и дори да се отрази на външността.

Всички психози, неврози и депресията се изострят през есенните месеци. През този сезон се извършва сериозна промяна в природата – съответно организмът се опитва да се приспособи към застудяването и намаляването на слънчевите часове.

Отделните хора реагират на есента по различен начин. На едни им се спи, на други настроението е все лошо и сякаш всички наоколо са им виновни. Статистиката показва, че освен от нервни и психически разстройства почти всеки човек над 30-те през този сезон страда от 2-3 хронични заболявания.

Най-силно подвластни на нервно-психичните фактори са болестите на стомашно-чревния тракт.

Гастритът и язвата могат да се изострят при някои хора буквално за часове. Появява се усещането за тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане. За гастрита е характерна т.нар. "безсистемна" болка – и от глад, и след хранене. Ако болката се появява 2-3 часа след хранене, потърсете лекар.

Често през този период се наблюдава и т.нар. патогенна флора в червата. Пациентите се оплакват от внезапната поява на обрив, акне или мрежа от кръвоносни съдове по лицето. След лечение, назначено от гастроентеролог, обривът изчезва, но мрежата от съдове остава. За нейното премахване трябва да се назначи друг курс на лечение - прием на препарати, които възстановяват работата на нервната система. Понякога накрая се прилага и индивидуално подбрана козметика. По този начин ясно може да се проследи веригата: нерви – стомашно-чревен тракт – кожа на лицето и не е трудно да се определи кой ще страда най-много през есента.

Редица хронични заболявания също "обичат" лошото време:

Остеохондрозата

Към нея е предразположена практически всяка жена над 30 години. Преохлаждането в условията на повишена влажност и резки промени на времето, недостигът на движение са благоприятна почва за изостряне на това заболяване.

Безсънието

То се развива по-често при жените (60%), отколкото при мъжете (40%) и води до хронично изтощаване.

Заболяванията, предизвикани от полови инфекции

Най-разпространените оплаквания са цистит, микоплазмоза, херпес. Хламидиозата е най-коварното сред тези заболявания, защото нейният причинител прониква във всички тъкани на организма, мускулите и костите.

Учените предполагат, че причината за изострянето на хроничните заболявания през есента е нарушението на концентрацията на мелатонин – хормонът, който се произвежда от епифизата.

Есенни съвети:

1. Глезете се. Ако потиснатото настроение през есента ви е присъщо, планирайте отпуската си именно сега и се порадвайте на морето и слънцето в някоя друга по-топла страна.

Ако мрачното настроение се появи внезапно, поглезете се с нещо дребно и увеличете положителните емоции.

2. Взимайте валериана. Освободете се от мрачните мисли, а вечер приемайте според инструкцията валериан (таблетки, а може и чай).

3. Не си правете експерименти, като се самолекувате! Не вземайте сода за язвата, а потърсете своя лекар. Забравете и за хранителните добавки и билковите комплекси, ако вярвате, че те ще решат сериозните ви проблеми.

4. Пазете си ставите. Ако почувствате сезонна болка в ставите, приемайте витамини от група В и калций./ здраве.bg