До края на септември кеят в Приморско става като картина

Животът

09-09-2013, 10:00

Снимка:

Светлина Еленова

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Стойко Гагъмов вече е изрисувал близо 1,5 км от камъните

До края на месец септември пловдивския художник – Стойко Гагъмов, си е дал срок да изрисува с ликовете на личности от българската и световна история укрепителните камъни по кея на Приморско.

Артистът, който е прекарал 25 години от живота си в морския град, започна с нестандартната арт инициатива още в началото на юни.

В продължение на 90 дни всяка сутрин той избира по една вдъхновяваща го личност, сред които политици, артисти, певци, учени и музиканти и работи неуморно по образите им. Идеята му е да направи кея на славата, ако не вечен, то поне с трайност 30 – 40 години.

„За първи път се наех да направя подобни картини върху камък в Тенерифе, Испания, където живея. Там начинанието предизвика огромен интерес от страна и местните власти и медиите и даже ми заплатиха за това. Понеже обичам Приморско като се върнах през лятото реших, че няма по-подходящо място за рисуване от кея и започнах”, обяснява Гагъмов.

Когато творенията му били забелязани кметът на Приморско, осигурил на художника материали и всичко необходимо за да продължи квоите морски картини. Техният брой вече е над 40.