Цяло училище посреща един първолак

Животът

09-09-2013, 06:58

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Родопското село Буйново е със защитено школо

През тази учебна година в смолянското село Буйново ще има един единствен първокласник, предаде Нова ТВ. Бъдещата ученичка Ива ще бъде обучавана от учител, който ще преподава само на нея. Местните са наистина щастливи, че в селото изобщо ще има първолак.

Като цяло тази година в училището ще има общо 10 деца. Ива обаче не може да учи в смесена паралелка, а се налага да е сама, защото във втори, трети и четвърти клас няма деца. Не за първи път имаме едно дете в паралелка. Всъщност вече сме изпращали два пъти всъщност по едно дете в 8 клас, обясни учителката от ОУ „Васил Левски" - Елка Иванова. 

Образователното заведение е защитено преди повече от 4 години. За да продължи да действа, учениците не трябва да бъдат по-малко от десет. Хората в селото са сигурни, че училището ще се самозакрие след някоя друга година, защото младите семейства се изселват постоянно.

В случай че училището затвори врати, Ива ще трябва всеки ден да пътува около два часа през изключително тежък планински път, за да стигне до училището в село Гьоврен. Майка й твърди, че, ако това се случи, семейството ще трябва да премести местожителството си.