Миков: За нови избори можем да говорим след евровота

Общество

09-09-2013, 09:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

А ако утре се появят други протестиращи? Тогава какво ще правим?

“Вие виждате, че социологическите изследвания дават предимство на БСП, и тяснопартийният интерес диктува едно възможно решение за предсрочни избори през май. Но това е тяснопартийният интерес. Националният интерес обаче е да се проведат реформите, искани от обществото. Времето необходимо на едно правителство да покаже резултат трябва да е в един разумен диапазон”, каза председателят на Народно събрание Михаил Миков. На въпрос може ли управлението да издържи 4 години на такъв безпрецедентен натиск, Миков отговори “Догодина ще видим резултатите и след резултатите от европейските избори може да се коментират предсрочни избори, но това, пак казвам, трябва да е на фона на резултата от изборите и най-вече от резултата на правителството и Народно събрание в реформите, които сме поели”.

“Очевидно протестите са политически и тези политически линии се събират на няколко нива – недоволство от изборните резултати, недоволство от политическата конфигурация. Колко пъти трябва да правим избори, за да са доволни протестиращи? А ако утре се появят други протестиращи? Тогава какво ще правим?”, попита риторично Миков. Той коментира и оценката на Бойко Борисов за управлението на страната, казвайки, че реакцията на Борисов не е изненадваща, но председателят на НС не знае от каква позиция говори лидерът на ГЕРБ, който си подаде оставката под силния социален натиск, провокиран от политиката на Дянков.

“Да сравним от февруари до сега какво се промени. Четири години не бяха увеличавани детските надбавки, електрическата енергия – за пръв път от много години имаме намаляване на сметките. Такива дребни на пръв поглед неща като данък “колиба” също променят обстановката. Надявам се с новия бюджет да се усети промяна в постната пица, както наричаше Дянков фискалната политика”, допълни още Михаил Миков.