Успелите жени депресират мъжете

Животът

09-09-2013, 10:54

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мъжете подсъзнателно оценяват себе си по-лошо, ако партньорката им е преуспяла

Успехът на приятелката или съпругата оказва отрицателно влияние върху самооценката на мъжете, макар на думи те да не признават това, пише в блога си доктор Веселин Герев.

При експеримент учените са установили, че мъжете подсъзнателно са оценявали себе си и своите успехи по-лошо, ако партньорката им е преуспявала в някаква сфера, а успехът на мъжете по никакъв начин не е влияел зле на самооценката на дамите. Напълно разбираемо е, че мъжът може да се почувства уязвим, ако неговата приятелка го превъзхожда в нещо, което те правят заедно - например, отслабването. Изследването също показва, че мъжете автоматично интерпретират успеха на партньорката като свой провал, даже ако не се състезават директно. Например, в един от експериментите 32 двойки са правили тест за интелигентност. Участниците нищо не са знаели за своя резултат, но уж случайно са им съобщавали, че техният партньор или партньорка е попада сред 12% най-добри, или 12% най-лоши резултати. На думи това по никакъв начин не оказвало влияние върху самооценката на участниците, но специален тест е показвал, че мъжете, на които са съобщили за успеха на тяхната приятелка, са се оценявали значително по-зле, отколкото тези, на които са казвали за лошия резултат.

При още два онлайн експеримента на двата пола е предлагано да си спомнят момент, когато техен близък е постигнал някакъв успех или и претърпял фиаско.Тук също е установено, че мъжете подсъзнателно мислят за себе си по-лошо, когато се сблъскват с женския успех.