Англичаните масово разпродават българските си къщи

Общество

09-09-2013, 11:06

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Отказват се заради лошата инфраструктура и голямата битова престъпност

Срив в пазара на селски имоти, купувани от чужденци. Масово англичаните, придобили уютни български къщи, разпродават и се отказват от собствеността си, заради лошата инфраструктура и голямата битова престъпност.

Очарованието на селските къщи, особено по българското Черноморие все по-малко привлича чужденците. „В повечето райони чисто селски, около морето, има доста собственост, която се предлага и към момента, с активните на българския пазар руснаци, няма как да се стигне до сериозни и много големи обеми от продажби”, обясни Добромир Ганев от Нац. сдружение "Недвижими имоти".

Само преди 4 години във варненската община Аврен са живели около 300 западноевропейски граждани - англичани, холандци, норвежци. Сега броят им се е свил наполовина.

Бари Парсънс си купува къща преди 6 години и казва, че когато дошъл тук мястото приличало на родното му, но преди половин век. ”Едва през последната година облагородиха центъра на селото, но когато идвахте към дома ми вие видяхте, че на места няма асфалт. Инфраструктурата е много лоша."

Много от сънародниците на Бари купуваха имоти в България, за да ги ремонтират и препродадат по-скъпо, но в повечето случаи без успех. „Върнаха се във Великобритания без пари, без къщи и сега разчитат да бъдат устроени от английската държава", коментира той.

„Много бързо стана ясно, че това не е дългосрочен, стабилен пазар, който може да разчита на много клиенти”, добавя Ганев.

Семейството на Бари също обмисля варианта да си тръгне от България, но все още не може да продаде къщата си тук.