Честит Световен ден на красотата

Животът

09-09-2013, 12:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Изследване установи,че мъжете ценят красотата, а жените-обществения статус

Ако днес не можете да се отлепите от огледалото, не се чудете - явно това е вашият начин да отбележите Световния ден на красотата. Денят се отбелязва по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология /CIDESCO/ от 2003 година насам. За всички, които за първи път виждат това име, то знайте, че  Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията.
Странно, но факт - колкото и абстрактно понятие да е красотата, става ясно, че мъжете все пак я оценяват много по-високо от представителките на нежния пол. И колкото и дамите да твърдят, че външната красота не е много важна при избора на партньор, в последните години редица изследвания установиха, че мъжете и жените искат едно и също - романтичен партньор, дори да твърдят, че не е така. Сега учените смятат, че най-сетне са разкрили какво действително искат мъжете и жените и откритието им подкрепя традиционните стереотипи, съобщава БГНЕС. Изследването е първото, което доказва експериментално, че половете се различават в начина, по който избират партньор в реална обстановка. Доцентът по психология в Сингапурския университет по мениджмънт и докторант на Държавния университет в Аризона Норман Ли провел няколко експеримента, използвайки онлайн чат и методи на спийд дейтинга.
За разлика от минали изследвания, участници в тези експерименти били мъже и жени с нисък социален статус и ниска физическа привлекателност. След като говорили с представители на противоположния пол с ниски и средни нива на тези черти, повече мъже отколкото жени съобщили за по-слабо привличане към потенциални партньори с ниска физическа привлекателност. Жените пък проявили подобна антипатия към мъже с нисък социален статус.
Как хората са оценили тези черти, говорейки за предпочитанията си на хартия, предсказало дали ще бъдат привлечени от партньорите си в разговора на живо. Според Ли, който е ръководител на проучването, то е новаторско, тъй като изследователите за първи път изясняват как точно се различават мъжете и жените. "Те отдават приоритет на различни качества, когато се изучават в онлайн чатове или при спийд дейтинг. Жените искат мъже с поне среден социален статус, докато мъжете държат на жени, които да са поне умерено привлекателни физически", казва изследователят. Според Ли мъжете и жените се различават главно в лошите черти, които искат да избегнат у потенциалния партньор, а не в добрите черти, за които мечтаят.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"