Руснаци стават жители на Синеморец и Лозенец

Туризъм

09-09-2013, 13:28

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

След обновяването на пътя Царево - Резово интересът към имотите на юг нараства

Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Юрий Исаков посети Царево.
В рамките на срещата между кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев и посланика бяха разменени идеи относно икономическото развитие на Община Царево и възможностите за бъдещо сътрудничество в различни сфери на обществено-икономическия и културния живот, както и потенциала на Община Царево по отношение развитието на туризма.
Беше отчетен факта, че и тази година има ръст на руските туристи, както и на нови собственици на имоти от Руската федерация на територията на морската община. Посланикът на място се убеди в отношението на местната администрацията към руските граждани, с които се работи бързо и ефективно. Това се случи по време на среща между Негово превъзходителство Юрий Исаков и собственици на имоти от Руската федерация в района на Царево.
„На този етап най-голям интерес, от страна на руски граждани, има към Царево и Лозенец. В града всяка година имаме нови рускоговорящи съграждани, които стават постоянни жители. Увеличава се интереса и към най-южните точки на общината, след като баше напълно реновиран пътния участък Царево – Ахтопол – Синеморец – Резово”, коментира кметът Лапчев.
Негово превъзходителство Юрий Исаков изяви желание да посети музея в Царево, за който вече беше научил от свои съграждани. Посланикът остана впечатлен от изложените археологически експонати, сребърното тракийско съкровище на първия етаж, най-голямата частна етнографска колекция от пафти и накити в България на Антонио Василев на втория етаж, както и галерията с картини на Георги Маринов и Стефан Чурчулиев.
Юрий Исаков коментира, че руските граждани идват в най-южните точки на Черноморието ни не само заради природните дадености, но и заради културно-историческото наследство, на което Община Царево акцентира. В тази връзка посланика беше запознат и с проекта за бронзовата тракийска царица, която ще замести разрушения при буря морски фар.
Посланик Исаков планира второ посещение в морската община във връзка с разговорите за културно-исторически обмен.